Gemeente Arnhem

Politie gaat prostituanten bekeuren(30-05-07)
Waarschuwingsfase voorbij
Sinds begin van dit jaar zijn klanten die buiten de zorgzone contact zoeken met een tippelaarster, strafbaar. De tippelaarsters zelf waren dat al. De afgelopen tijd heeft de politie vooral waarschuwingen uitgedeeld aan klanten (prostituanten genoemd) om hen zo te informeren over de nieuwe regel. Die waarschuwingsfase is echter voorbij. Vanaf 1 juni 2007 gaat de politie zonder pardon optreden tegen klanten die nog langer buiten de zorgzone contact zoeken met een tippelaarster. Hetzelfde geldt voor klanten die een tippelaarster op de zorgzone oppikken buiten de openingstijden. Overtreding komt de klant op een geldboete en een gebiedsontzegging te staan.

De aanpak van prostituanten is het sluitstuk van een reeks van maatregelen om de tippeloverlast in de stad terug te dringen. De belangrijkste maatregel was het creëren van een zorgzone in 1996. Aanvullend zijn daar in de loop der tijd ondermeer afwerkplekken en een vergunningensysteem bijgekomen. Al deze maatregelen - in combinatie met een intensief politie-optreden - hebben de tippeloverlast in de stad fiks teruggedrongen. Om ook de laatste overlast te bestrijden is onlangs de APV - de Algemeen plaatselijke verordening - zo aangepast dat ook klanten aangepakt kunnen worden. Dat gebeurt in de vorm van een geldboete én een gebiedsontzegging.

Strafbaar waren en zijn prostituees die zonder een vergunning of buiten de openingstijden (20.00 uur tot 01.00 uur) op de zorgzone werken en prostituees die buiten de zorgzone tippelen. Bij overtreding kunnen tippelaarsters bekeurd worden, een gebiedsontzegging krijgen of hun vergunning verliezen.