Provincie Gelderland

PERSBERICHT

Nr.2007-265

Arnhem,30 mei 2007

VOORJAARSNOTA 2007 HEEFT MEEVALLER VAN 24 MILJOEN EURO

Het College van Gedeputeerde Staten heeft de Voorjaarsnota 2007 vastgesteld. Deze voorjaarsnota is in hoofdzaak financieel technisch van aard omdat het voorgenomen beleid is opgenomen in de Uitvoeringsagenda GS voor de jaren 2007 -2011 , die ook vandaag is vastgesteld. Om het onlangs door de nieuwe coalitie afgesloten coalitieakkoord uit te kunnen voeren is een bedrag nodig van 263 miljoen euro, waarvoor in de periode 2007-2011 dekking aanwezig is. Uit de Voorjaarsnota blijkt een financiële meevaller van 24 miljoen euro. Hiervan komt 6 miljoen euro uit de Algemene Reserve en 18 miljoen euro uit de Meerjarige Investeringsreserve (MIG). Dit geld zal voorlopig niet worden ingezet, omdat er nog onduidelijkheid is over de rijksbezuinigingen van het kabinet.

Op 6 april 2007 is het coalitieakkoord 'Gelderland maakt het verschil' door de nieuwe coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie ondertekend.. Dit akkoord is inmiddels uitgewerkt tot een uitvoeringsagenda van GS, die ook vandaag vastgesteld is. Het voorgenomen beleid staat in de uitvoeringsagenda, de financiën in de voorjaarsnota. Daarom is deze voorjaarsnota in hoofdzaak financieel technisch van aard. De voorjaarsnota is de eerste stap in het opstellen van de begrotingscyclus 2008. Ook vindt in de voorjaarsnota bijsturing van het lopende begrotingsjaar plaats.

Een aantal zaken uit de vorige statenperiode moeten worden voortgezet of afgerond, hiervoor is extra geld nodig. Het College van GS vraagt aan PS deze voorstellen te honoreren. Enkele bijzonderheden uit deze voorstellen zijn de integrale omgevingsvergunning (Wabo) en de ecologische verbindingszone Oude IJssel. De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) treedt vanaf 1 januari 2007 in werking. Het doel is de vergunningverlening voor burgers en bedrijven te vergemakkelijken en de administratieve lasten te verminderen door samenvoeging van vergunningstelsels. De aanvrager kan dan bij één loket terecht voor een geïntegreerde vergunning. Dit verhoogt de integraliteit, klantvriendelijkheid en uitvoeringsgerichtheid van de provincie. Om het 1-loket snel te kunnen starten moet nu op korte termijn geïnvesteerd worden in ICT, bijscholing van medewerkers en samenwerkingsafspraken met de partner-overheden. Het voorstel is om hier ruim 1,2 miljoen euro voor beschikbaar te stellen. De Ecologische Verbindingszone Oude IJssel is een project waarbij naast het inrichten van de ecologische verbindingszone ook de recreatiemogelijkheden worden verbeterd. In het provinciaal Meerjaren programma is al 13 miljoen euro opgenomen voor het ecologische deel. Om het plan in z'n geheel te kunnen uitvoeren moet ook voor de recreatieve component dekking worden gevonden. Daarom vragen GS aan PS 1,2 miljoen euro voor het recreatieve deel van het plan.

In de uitvoeringsagenda wordt gesproken over een bedrag van 8,3 miljoen euro dat in 2007 nodig is om snel te kunnen beginnen met de uitvoering. De dekking van dit bedrag komt uit de Algemene Reserve en de Meerjarige Investeringsreserve Gelderland.

De voorjaarsnota zal door Provinciale Staten op 27 juni behandeld worden.



Provincie Gelderland