Ingezonden persbericht


Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

De 'Luchtvaarttrots' van Nederland én van het luchtvaart-themapark Aviodrome:

Historische Uiver vliegt na twee jaar weer!

Bijna twee jaar nadat de Uiver op de luchthaven van Den Helder door zijn landingsgestel zakte, is het historische vliegtuig weer gerestaureerd. Het oudste vliegende verkeersvliegtuig in ons land is, ter afsluiting van zijn restauratie, naar Schiphol gevlogen, waar de onderzijde een nieuwe zilverkleurige verflaag krijgt. Aanstaande zondagmiddag zal het vliegtuig uit 1934, via de kust bij Zandvoort, terugvliegen naar het luchtvaart-themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad.

Dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers en medewerkers, en bijdragen van honderden enthousiaste Nederlandse particulieren en organisaties, kon de Douglas DC-2 Uiver worden gerestaureerd. Daarbij kreeg het toestel onder andere een nieuwe propeller, nieuwe banden en een uitvoerige jaarinspectie. Het landingsgestel werd vanzelfsprekend gerepareerd en voor toeschouwers is duidelijk te zien dat het vliegtuig opnieuw werd gepolijst: het glimt nu weer van trots...

Hoogtepunt

In 1934 werd de DC-2 Uiver één van de hoogtepunten uit de geschiedenis van ons land. Heel Nederland was in rep en roer toen de Uiver van de KLM meedeed aan de Londen-Melbourne race. Het ging in deze wedstrijd zo goed met de Uiver, dat steeds meer mensen zich verzamelden voor het kantoor van de KLM, terwijl de laatste berichten per telegraaf van de andere kant van de wereld binnenstroomden.

Beschuitbus

Iedereen wilde in 1934 op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Uiver. Bij wijze van hoge uitzondering bleven de radiozenders van Huizen en Hilversum de hele nacht in de lucht. Zo kon men horen hoe de Uiver verdwaalde boven Australië; een noodlanding moest maken en in de vroege ochtend en later, ontdaan van alle overbodige last, weer kon opstijgen. Toen het vliegtuig uiteindelijk in Melbourne over de finish kwam, was het groot feest in Nederland; alle grote kranten kopten met dit nieuws en duizenden mensen vierden feest bij het KLM-kantoor. Er werden fietsvlaggetjes van de Uiver, puzzels en Uiver-beschuitbussen gemaakt. Scholieren konden voor enkele centen een koperen herinneringsplaquette kopen en overal langs de vliegroute naar huis werd de bemanning enthousiast ontvangen.

Zusje

De oorspronkelijke Uiver verongelukte tijdens zijn tweede vlucht naar Nederlands Oost-Indië in december 1934. De DC-2 Uiver die in 1999 door de Nederlandse bevolking werd gekocht is het 'zusje' van de Uiver, die vrijwel naast de originele Uiver op de productielijn stond. Dit is het toestel dat nu weer vliegt. Dit jaar zal de Uiver onder andere vliegend te zien zijn tijdens de Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht op 15 en 16 juni op de vliegbasis Volkel; op 22-23 juni bij de vliegshow op Ameland en op 21 juli bij de Vliegshow op Texel. Ook bij diverse buitenlandse airshows zal de Nederlandse Uiver voorvliegen. Tussentijds kan de Uiver vanzelfsprekend dagelijks worden bekeken bij het luchtvaart-themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad.

Sponsoring

Naast hulp van vele particulieren kreeg de Aviodrome voor de restauratie van de Uiver bijdragen van de Rotary Zandvoort voor de aankoop van een nieuwe propeller, van de KLM en van Goodyear. Voor iedereen die de gerestaureerde Uiver wil zien: het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome bevindt zich aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad. Voor meer informatie kunnen belangstellenden terecht op www.aviodrome.nl of via het telefoonnummer 0900-AVIODROME / 0900-2846376 (25 ct. p. min.). Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is iedere dag geopend van 10:00-17:00 uur, met uitzondering van de maandagen buiten de schoolvakanties.

Klik voor meer informatie op:

* Persfoto's: www.aviodrome.nl/persfoto

* Overige persberichten: www.aviodrome.nl/nieuws/persberichten
* Perscontacten: p.vdnoort@aviodrome.nl

* Website: www.aviodrome.nl

Peter F.A. van de Noort
Hoofd PR en voorlichting
Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome
Adres: Pelikaanweg 50
8218 PG Luchthaven Lelystad
Telefoon:

0320 - 289 858
Fax: 0320 - 289 841
E-mail: p.vdnoort@aviodrome.nl
Website: www.aviodrome.nl

(Rechtenvrije persfoto's bij dit bericht kunt u vinden op www.aviodrome.nl/persfoto).