Ingezonden persbericht


Persbericht, 30 mei 2007 2007/11

Kansarme jongeren volgen educatief programma in het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum heeft in opdracht van de Stichting Herstelling een educatief programma ontwikkeld voor jongeren van veelal allochtone afkomst die weinig kansen op de arbeidsmarkt hebben. Eén van de doelen van de Stichting Herstelling is dat haar deelnemers in aanraking komen met de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Nederland. Het museumprogramma en de bijbehorende film tonen de jongeren dat de welvaart die we tegenwoordig in Nederland hebben nog van relatief recente datum is.

Iedere woensdag volgen twaalf, over het algemeen, jongens in de leeftijd van 18 tot 25 jaar het ruim vier uur durende programma in het museumpark. De introductiefilm geeft hen gelijk een beeld van het leven honderd jaar geleden. In de film gaan drie allochtone jongens op 'survival' in het museumpark. Als in een soort reality-programma ondervinden zij aan den lijve hoe het is om te slapen in een oud vissershuisje zonder moderne gemakken en moeten ze hard werken aan boord van een oud visserschip en in de visrokerij. De film heeft als doel de deelnemers enthousiast te maken voor het programma dat volgt.

Programma
Tijdens het vervolgprogramma komen de jongeren zelf oog in oog te staan met de harde werkelijkheid van het dagelijks leven van vroeger in Nederland. In oude werkplaatsen maken ze kennis met de zware arbeidsomstandigheden en in de vissershuisjes ondervinden zij hoe het is om 'op een kluitje' te wonen. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze ook zelf de handen uit de mouwen steken: een vat opzetten, een touw slaan, de was doen met een wasbord en in de schoolbanken met kroontjespen schrijven.

Ook voor voortgezet onderwijs
De jongens en meisjes van de Stichting Herstelling bezoeken nog tot en met oktober het Zuiderzeemuseum. Daarna wordt het programma zodanig aangepast dat het interessant wordt voor scholen in het voortgezet onderwijs. Immers niet alleen de deelnemers van de Stichting Herstelling, maar jongeren in heel Nederland hebben vaak geen besef van het er in ons land honderd jaar geleden aan toe ging: werken van de wieg tot het graf. Op deze manier heeft Nederland zich kunnen ontwikkelen tot het welvarende land dat het nu is. Een welvaart die van relatief recente datum is en die alleen behouden kan worden door hard te blijven werken.


---

Noot voor de redactie,