Ministerie van Financiën

Rol werknemers net zo belangrijk als die van andere stakeholders

nieuwsbericht | 30-05-2007 | Directie Voorlichting

De rol van werknemers is net zo belangrijk als de rol van andere stakeholders in een onderneming. Dit gaf minister Bos aan in eerste reactie op de aanbevelingen van de Monitoring Commissie Corporate Governance. Hij kondigde aan hier in de uitgebreide kabinetsreactie op terug te zullen komen.

In zijn reactie wees minister Bos op het belang van de corporate governance code en van de monitoring commissie in het snel kunnen inspelen op veranderingen. Mét de Monitoring Commissie concludeerde Bos dat er verbeteringen noodzakelijk zijn in het bestuur van ondernemingen, maar dat geen fundamentele wijzigingen noodzakelijk zijn. In de Nederlandse verhoudingen is de onderneming een lange-termijnsamenwerkingsverband waarin het om meer gaat dan alleen de belangen van bestuurders of aandeelhouders. Ook werknemers moeten een rol hebben en hun belangen vertegenwoordigd zien in dat samenwerkingsverband. In dat verband deed Bos de suggestie de positie van werknemers(vertegenwoordigers) bij het benoemen en ontslaan van commissarissen te versterken.

De op zich noodzakelijke wijzigingen van de afgelopen jaren in de verhouding tussen bestuur, commissarissen en aandeelhouders roepen, mede door de opkomst van activistische aandeelhouders, de vraag op of de balans niet is doorgeslagen. Bos steunde in dat licht de voorstellen van de Commissie om de dialoog tussen bestuur en aandeelhouders te verbeteren.

Op twee punten lichtte Bos een tipje van de sluier op over de kabinetsreactie: de meldingsdrempel zeggenschap wordt verlaagd en het inzicht van ondernemingen in hun aandeelhoudersbestand moet worden vergroot.

Tot slot herhaalde Bos de aankondiging die hij eerder in Berlijn deed, namelijk dat aandeelhouders zichzelf en hun intenties eerder bekendmaken, dat bekeken moet worden of het zogenaamde `empty voting' ontmoedigd kan worden en dat de beloning van bestuurders bij overnameprocessen inzichtelijker moeten zijn.

Meer informatie


* Spreekpunten bij het in ontvangst nemen van het advies van de Commissie-Frijns

Zie ook

Zie het origineel


* Dossier Corporate governance


* Laatst aangepast: 30-05-2007