Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 29 mei 2007

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 29 mei 2007. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Investeren in vrije tijd
De provincie investeert dit jaar 300.000 euro in de (cultuur)toeristische en recreatieve ontwikkeling van Zuid-Holland. Het bedrag is voornamelijk bestemd voor de 'City Card The Hague - Delft'. Met deze kaart kan de toeristische bezoeker van Den Haag en Delft in beide steden met het openbaar vervoer reizen en aantrekkelijke kortingen krijgen bij de Top 30 van bezienswaardigheden. De provincie bevordert het bezoek van toeristen en recreanten naar en binnen de provincie. Dit moet onder meer leiden tot een toename van 10 procent in de toeristische bestedingen in de periode 2006-2010. Om deze doelstelling te behalen, heeft de provincie vorig jaar voor 1.215.000 euro projecten gesubsidieerd. Voor het jaar 2007 komt het subsidiebedrag - met de extra investering van 300.000 euro - op 1.305.000 euro. De subsidies passen binnen het kader van het provinciale vrijetijdsbeleid: de Agenda Vrijetijd 2006-2010. Lees het hele persbericht.

Zeven projecten gesubsidieerd
Naast het project 'City Card The Hague - Delft' geeft de provincie subsidie voor de aanleg van een nieuw laarzenpad rondom het Landgoed Keukenhof. En onder het thema Nieuwe Hollandse Waterlinie worden vijf nieuwe arrangementen gerealiseerd om extra bezoekers naar het gebied van de Waterlinie te trekken. Een ander project dat subsidie ontvangt, is 'Vloot over de Vliet', een publieksevenement op en rond de vaarweg tussen Leiden en Delft. Het evenement vindt half september 2007 plaats en heeft als thema de schilder Vermeer. Ook de ontwikkeling van de Brouwersdam tot een trendsettend en sportief strand- en watersportcentrum wordt ondersteund. De provinciale bijdrage krijgt hier de vorm van een communicatiecampagne. Ten slotte worden organisaties in Rijnland ondersteund om betere evenementen te realiseren en is subsidie bestemd voor toeristische activiteiten tijdens de kustversterking in Noordwijk. > Vrijetijd.

Aanpassing regels voor reclameborden, opslagplaatsen en pleziervaart Het college heeft besloten de Verordening Watergebieden en Pleziervaart (VWP) in te trekken met uitzondering van een aantal gebieden. Daarnaast wordt de Verordening Bescherming Landschap en Natuur(VBLN) op een aantal punten gewijzigd. De verordening kent regels voor onder andere voor opschriften en reclameborden, opslagplaatsen, slootdempingen, en het omzetten van grasland in bollenland. Met de wijzigingen is het verbod op opslagplaatsen niet meer van kracht. De uitzonderingen voor reclame-uitingen worden aangepast aan de actuele situatie. De mogelijkheid om ontheffing te verlenen wordt vervangen door algemene regels waaraan reclame-uitingen moeten voldoen. Met deze wijzigingen wil het college de verantwoordelijkheden afbakenen, eenheid brengen in landschappelijke doelstellingen, dereguleren en de administratieve lasten verminderen. Door deregulering geeft de provincie alleen nog maar kaders aan waarbinnen de gemeenten en terreinbeherende instanties hun landschapsbeleid kunnen voeren.

Wijk en Woude en Westelijk Plassengebied in aanmerking voor Europese subsidie Voor het stimuleren van doelen in het landelijke gebied stelt de provincie aan initiatiefnemers subsidiemiddelen beschikbaar. Deze zijn deels afkomstig uit het ILG-Budget. Ook vanuit Europa wordt er voor plattelandsontwikkeling subsidie gegeven. Deze subsidie is alleen mogelijk met cofinanciering door de provincie. Op basis dit Europese Plattelands Ontwikkeling Programma (POP) is een goedkeuringsprocedure doorlopen. Aangezien de regeling formeel-juridische tekstaanpassingen bevat die niet tot inhoudelijke wijzigingen leiden is toch hernieuwde vaststelling door Provinciale Staten noodzakelijk. GS stellen voor met de hernieuwde vaststelling de subsidieregeling zodanig aan te passen dat naast de vijf al aangewezen prioritaire gebieden, ook provinciale cofinanciering mogelijk wordt voor de gebieden: Wijk en Woude en Westelijk Plassengebied. Binnen Europa is een toenemende aandacht voor agrarisch georiënteerde gebieden onder stedelijke druk (peri-urbane regio's). Voortschrijdend inzicht in de prioriteiten van het Regeerakkoord en de Randstadagenda en de betekenis van peri-urbane gebieden maken dat op inhoudelijke gronden dit gebied tot de prioriteiten voor het uitvoeren van het POP kan behoren. Overigens betekent het toevoegen van deze gebieden niet dat er ook meer subsidiemiddelen beschikbaar komen. Het beschikbare geld wordt nu verdeeld over meer gebieden.

Leren van samenwerking Deense brug/tunnel
Gedeputeerde Asje van Dijk (Verkeer en Vervoer) zal in september meegaan op een studiereis naar de Oresundregio bij Kopenhagen. De studiereis wordt georganiseerd door het NIROV en de KpVV. Doel is om een beeld te geven van de manier van samenwerken in de regio na de bouw van de brug/tunnel tussen Kopenhagen en Malmö. De regio profileert zich als Europese kennisregio. Samenwerking tussen de lokale overheden en vervoersmaatschappijen heeft geleid tot regionale openbaarvervoersystemen en daarop aansluitende stedelijke groeilocaties.

Verplaatsing afvalverwerkingsbedrijf Spelt
GS stellen aan Provinciale Staten voor om in te stemmen met een afwijking van het Streekplan Zuid-Holland Oost. Door hiermee akkoord te gaan wordt het mogelijk om het afvalverwerkingsbedrijf Spelt in Vrouwenakker te verplaatsen naar de locatie Smolensk. GS hebben de gemeente Liemeer gevraagd om daarbij aan enkele voorwaarden te voldoen. In grote lijnen moeten de bedrijfsactiviteiten en -bebouwing plaatsvinden binnen het bouwperceel zoals dat in het vigerend bestemmingsplan is opgenomen; moet er sprake zijn van hoogwaardige landschappelijke inpassing; de sanering van de vertreklocaties kan worden gefinancierd uit kleinschalige woningbouw en er moeten goede afspraken worden gemaakt op het gebied van handhaving. De gemeente is erin geslaagd om aan de randvoorwaarden te voldoen en daarom stellen GS nu voor om akkoord te gaan met de afwijking van het streekplan. De verplaatsing betekent een kwaliteitsverbetering voor het Groene Hart.

Nieuwe stap in ontwikkeling Zuidplas
GS stellen Provinciale Staten voor om de gemeenschappelijke Regeling Regionale Ontwikkelingsorganisatie Zuidplas aan te gaan, die op 1 januari 2008 in werking kan treden. De Zuidplas -onderdeel van het gebied tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda- is het laatste stuk van de Zuidvleugel waar nog ontwikkelingsruimte is. Er is daarom een integraal plan (Intergemeentelijk Structuurplan en Streekplanherziening Zuid-Holland-Oost voor de Zuidplas ) gemaakt. Tot 2020 bestaat het startprogramma uit 7.000 woningen, 200 ha. nieuwe en 80 ha verplaatste glastuinbouw, maximaal 125 hectare bedrijventerreinen, verder provinciale infrastructuur, water en groenvoorzieningen. De Regeling Regionale Ontwikkelingsorganisatie Zuidplas voorziet in publieke regie op de integrale ontwikkelingssopgave, onder meer door het regelen van kwaliteitswaarborg, de bovenplanse verevening en de programmering van de hiervoor omschreven ontwikkeling. Deze regeling moet door alle betrokken overheden worden vastgesteld. Provinciale Staten nemen een beslissing op 27 juni.

Bijna 6 miljoen bovenop de lopende begroting
GS stellen voor om dit jaar 5,9 miljoen euro extra uit te geven aan beleid, bovenop de lopende begroting. Dat is het resultaat van de Voorjaarsnota 2007 die GS aan Provinciale Staten zullen aanbieden. In de voorjaarsnota worden wijzigingen in de lopende begroting verwerkt. De Voorjaarsnota 2007 is minder uitvoerig over gewijzigd beleid dan anders, omdat bij de opstelling veel uitkomsten van de collegeonderhandelingen nog onvoldoende duidelijk waren om ze al op te nemen in de lopende begroting. PS behandelen de voorjaarsnota op woensdag 27 juni.

Subsidies

Aan de gemeente Leiderdorp is een subsidie toegekend voor het project "Impuls doorstroming Openbaar Vervoer/ Persant Snoepweg", van maximaal 158.000 euro. De gemeente Waddinxveen ontvangt 323.400 euro voor het project "Impuls doorstroming Openbaar Vervoer IJsermanweg".