Gemeente 's-Hertogenbosch

30-05-2007
Basis voor ontwerp herinrichting Parade
Het plan om de Parade opnieuw in te richten, leeft onder de inwoners van onze stad! De respons op de vijf stellingen via de ingezonden antwoordkaarten en via de website was groot. De uitkomsten zijn verwerkt in de Nota van Uitgangspunten, de basis voor het ontwerp voor de herinrichting van het plein. Vóórdat deze ter vaststelling aan de Raad wordt aangeboden, worden de uitkomsten nog eerst besproken met de verschillende belangenorganisaties.

Voor de ontwerpopgave zijn zeventien ontwerpuitgangspunten opgesteld. Deze zijn gebaseerd op de gesprekken, die gevoerd zijn met (groepen van) belanghebbenden en de reacties van de burgers op een discussiestuk over de Parade, in het bijzonder op vijf stellingen.

Reacties burgers
Via de huis aan huis verspreide nieuwsbrief "Parade Magazine" is een toelichting gegeven op de plannen met betrekking tot de herinrichting van de Parade. Met de slogan "Lach, Bid, Werk, Geniet en Bewonder" is aandacht gevraagd voor de rijke historie van de Parade en voor de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de toekomst van de Parade. Daarbij is gebruik gemaakt van vijf stellingen. Ook kon een voorstel voor een zesde stelling worden gedaan. Het aantal bezoekers op de website bedroeg in de eerste vier maanden van 2007 ongeveer 10.000. Via deze website kon men reageren op dezelfde vijf stellingen. Enkele honderden reageerden per stelling. De respons op nieuwsbrief was groot: er zijn ongeveer 2250 antwoordkaarten binnen gekomen.

De vijf stellingen
De reacties van de inwoners op de vijf stellingen kort samengevat:
1. De kastanjes moeten worden vervangen door lindes. Conclusie: probeer de kastanjes zoveel mogelijk te behouden (indien hun gezondheid dat toelaat) en behoudt de carréstructuur.
2. Geen gebouw op de Parade. Conclusie: Geen gebouw op het plein, maar wel aandacht voor verblijven en ontmoeten en daarvoor meer aanleidingen maken. Dat mag door middel van een kleinschalig gebouwd element.

3. Op korte termijn blijven de bussen over de Parade rijden. Conclusie: de meerderheid wil graag een goede bereikbaarheid via het openbaar vervoer. De bus is te gast op de Parade en geeft levendigheid maar de overlast (stank en herrie) moet zoveel mogelijk worden teruggebracht.

4. De Parade blijft beschikbaar als evenemententerrein. Conclusie: een overgrote meerderheid wil graag evenementen op de Parade maar bijna een kwart van de respondenten kiest er nadrukkelijk voor om grote evenementen te weren. Hieraan moet in ieder geval een maximum worden gesteld.

5. Er wordt geen uitbreiding gegeven aan de terrassen. Wel is een kwaliteitsverbetering van de terrassen gewenst. Conclusie: er bestaat een kleine meerderheid voor uitbreiding van terrassen maar dan liefst een geringe uitbreiding. Kwaliteitsverbetering is gewenst.

De zesde stelling
De zesde stelling was een eigen voorstel voor een stelling. De zesde stelling is vaak gebruikt om datgene te benadrukken wat men bij de eerste vijf stellingen het belangrijkst vindt. Maar de overige reacties zijn opmerkelijk eensluidend. Een grote meerderheid schetst het volgende beeld van de nieuwe Parade: de Parade als rustpunt en ontmoetingsplein. Het moet een "warme" inrichting hebben, in een Franse stijl, met groen, zitbankjes en eventueel een fontein. Een enkeling vraagt om het blootleggen van (of in het ontwerp refereren aan) de resten van het vroegere begijnhof. In grote meerderheid wil men geen leeg, natuurstenen plein maar een ontmoetingsplek in een parkachtige setting. Naast het huidige aanbod van grote evenementen moet de Parade vooral ruimte geven aan kleinschalige evenementen. Er mag iedere week wat te doen zijn maar de grootschaligheid mag niet de overhand krijgen. De Markt is het commerciële stadshart. De Parade is voor cultuur, rust en ontspanning. De bus en de evenementen zijn er te gast. Oftewel: de Parade is van iedereen.

Proces
De respons op de vijf stellingen was groot. Daarmee is nu een concept Nota van Ontwerp-uitgangspunten opgesteld, die recht doet aan de uitkomsten hiervan. Kanttekening is nog de uitkomsten van het lopende onderzoek naar de kastanjebloedingsziekte. Vóórdat de Nota van Ontwerpuitgangspunten ter vaststelling aan de raad wordt aangeboden is nog een gespreksronde met de belangenorganisaties gewenst. Na vaststelling van de Nota van Uitgangspunten door de raad wordt er één ontwerpopdracht geformuleerd. Een vakjury selecteert daarna uit vijf ontwerpbureaus twee plannen die verder uitgewerkt kunnen worden tot een Voorlopig Ontwerp. Onder het motto "de Parade is van de burgers" legt het college de twee ontwerpen aan de Bossche bevolking voor. Die mag daar vervolgens haar voorkeur over uitspreken. De definitieve keuze valt dan in de tweede helft van 2008. Op basis van deze planning, kan in de loop van 2009 daadwerkelijk gestart worden met de herinrichting.