Provincie Noord-Holland

Uitslag verkiezing Eerste Kamer toch verrassend

29-5-2007

De uitslag van de Eerste-Kamerverkiezingen, die dinsdag werden gehouden, is nooit een verrassing. Toch worden de zetels net iets anders verdeeld dan van te voren werd voorspeld.

GroenLinks, dat had gerekend op vijf zetels, verloor een zetel aan de SP. Een Noord-Hollands Statenlid bracht namelijk een ongeldige stem uit. Bovendien stemde een onafhankelijk Statenlid in Utrecht op de Partij voor de Dieren. Ook als GroenLinks de ongeldige stem wel had gekregen, zou daardoor de uitkomst gelijk zijn geweest.

Verder kreeg GroenLinks te maken met een actie van de Zuid-Hollandse Statenfractie. Drie leden brachten een voorkeurstem uit op de nummer 9 van de kandidatenlijst, Jan Laurier. Op basis daarvan wordt hij de vierde senator in de Eerste Kamer.

De Eerste Kamer wordt gekozen door de Provinciale Staten van alle Nederlandse provincies. Omdat alle Statenleden op hun eigen partij stemmen staat de uitkomst min of meer al vast voordat de verkiezingen worden gehouden.

Zetelverdeling

Volgens de officieuze zetelverdeling van de ANP Verkiezingsdienst komt de SP nu op 12 zetels (dat waren er 4), GroenLinks gaat naar 4 (was 5). PvdA houdt 14 zetels over (was 19), CDA krijgt 21 zetels (was 23), VVD 14 (was 15). De Christenunie stijgt naar 4 zetels (was 2), D66 daalt naar 2 zetels (was 3). SGP houdt net als voor de verkiezingen 2 zetels. Partij voor de Dieren en de Onafhankelijke Senaatsfractie hebben beide 1 zetel. De LPF verdwijnt uit de Eerste Kamer.

Komende donderdag wordt de officiële uitslag bekend.