Time : 16:01:52
Date : 30 May 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA

PCB-verontreiniging van melk van een bedrijf in Braine-le-Comte

Op grond van niet-conforme resultaten voor PCB's bevestigt het FAVV de verontreiniging van vee van een bedrijf in Hennuyères (Braine-le-Comte)

Tijdens de uitvoering van het jaarlijkse controleprogramma ontdekte het federaal Voedselagentschap FAVV eind april een verontreiniging van koemelk met PCB's in een bedrijf te Hennuyères. De PCB-gehaltes in de melk waren 2 tot 3 maal groter dan de toegestane maximumwaarde. De melktank werd meteen in beslag genomen. De week daarop voerde het FAVV nieuwe onderzoeken uit die de vaststelling moesten bevestigen. Na analyses kon worden uitgesloten dat voeder van buiten het bedrijf een rol speelde. Evenmin bleken de omliggende bedrijven bij het incident betrokken te zijn. Naar alle waarschijnlijkheid is een nabijgelegen industriezone verantwoordelijk voor de verontreiniging van een sloot die grenst aan de grasvlakte waarop de koeien grazen.

Tot wanneer kan aangetoond worden dat de PCB-waarden van de melk onder de toegestane maximumwaarde liggen, wordt de melk van het verontreinigde bedrijf niet vrijgegeven en vernietigd. De producten van het bedrijf worden geblokkeerd.

Het FAVV heeft zowel de gewestelijke autoriteiten bevoegd voor Leefmilieu als de gemeentebesturen onmiddellijk op de hoogte gebracht.

contactpersoon voor de Nederlandstalige pers:
Inge Jooris
0475 80 04 87

URL: http://www.favv.be