Senternovem


29-05-2007 | Webquest voor het onderwijs: een ongemakkelijke waarheid

Maak je eigen Al Gore film!

Al Gore heeft de toon gezet. Zijn boek en film "An Inconvenient Truth" hebben het denken over `duurzame ontwikkeling' in een stroomversnelling gebracht. Naar aanleiding van de film heeft het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling (LvDO) lesmateriaal ontwikkeld. Met de Al Gore film en -webquest leren jongeren over de klimaatverandering, worden zij zich bewust van duurzame ontwikkeling en maken hun eigen keuzes om bij te dragen aan een duurzame wereld. Aan de webquest is een uitdagende wedstrijd gekoppeld: `Maak je eigen Al Gore film'. Docenten kunnen de film en de webquest nu op www.webquestalgore.nl bestellen, eind augustus krijgen ze het gratis toegestuurd.

Na het bekijken van de film "An Inconvenient Truth" gebruiken de leerlingen de webquest als onderzoeksmiddel. Door het uitvoeren van de webquest krijgen zij inzicht in de klimaatproblematiek en verzamelen ze informatie over het begrip `duurzame ontwikkeling'. Op deze manier gaan de leerlingen nadenken over klimaatverandering en leren ze hoe zij zelf duurzaamheid kunnen meewegen in hun dagelijks leven. Het resultaat van de webquest is uitermate geschikt om een werkstuk, een powerpointpresentatie of een scenario voor een korte film te laten maken.

Van denkbeeld naar digitaal beeld
Aan het lesmateriaal verbindt LvDO, in samenwerking met de Rabobank, een wedstrijd: `Maak je eigen Al Gore film'. Jongeren worden uitgedaagd hun scenario daadwerkelijk te verfilmen en hun denkbeelden om te zetten in digitale beelden. Een deskundige jury beoordeelt de korte films en looft spannende prijzen uit. Inzenden kan tot eind februari 2008. De wedstrijd staat open voor alle jongeren, ook buiten de school om.

Aansluiting bij vakken
Het lesmateriaal is bedoeld voor havo/vwo leerlingen (vanaf klas 3) en mbo/hbo studenten. Het sluit aan bij meerdere relevante vakken: aardrijkskunde, geschiedenis, maatschappijleer, economie, biologie, natuurkunde en scheikunde. Na een klassikale inleiding, waarin de film wordt vertoond, heeft een leerling 20 tot 40 uur nodig om de webquest te maken. De webquest kan individueel of in groepjes worden gedaan. Leerlingen kunnen eventueel thuis het internetonderzoek doen. Meer informatie? Zie www.webquestalgore.nl

Meer informatie

www.webquestalgore.nl
flyer webquest Al Gore