AutoRai

SEAT-coureur Tom Coronel rijdt 100e internationale race in Pau

(5/30/2007)
Als Tom Coronel aanstaande zondag met zijn bekende oranje/zwarte SEAT Leon van start gaat tijdens de race van het FIA WK Toerwagens in de Zuid Franse stad Pau, betekent dat zijn 100e start in een internationale toerwagenrace. In 2001 startte hij voor het eerst in het European Touring Car Championship (ETCC), dat later overging in het World Touring Car Championship (WTCC).
Sinds 2005 is Coronel daarin met SEAT actief. âAls coureur vind ik het een prachtige klasse om in te racen. Het niveau is hoog en je rijdt internationaal tegen de beste coureurs ter wereld. Het gaat echt ergens over,â aldus Coronel. Met zijn 100e ETCC/WTCC racedeelname bevindt Coronel zich in een uitermate select gezelschap. Slechts vier andere rijders in het WTCC-veld, waaronder de beide SEAT-coureurs Gabriele Tarquini en Jordi Gené, hebben al 100 toerwagenstarts op hun naam staan. De andere beide leden van de âClub van 100 plusâ zijn de Duitser Jörg Müller en de Italiaan Nicola Larini. âDat is toch wel een mooi lijstje namen om op te staan,â lacht Coronel.

Gevraagd naar zijn beste herinnering uit de achterliggende 99 internationale toerwagenraces zegt hij: âDat was de finale van 2003 op Monza, het jaar dat Tarquini kampioen werd. De strijd om de titel ging toen in de finale tussen Tarquini en Jörg Müller. Ik zat in de race midden tussen die twee titel-kandidaten en was volop met hen in de strijd. Dat was wel heel mooi.â Coronel eindigde in die race als tweede, zijn beste resultaat in het ETCC en WTCC. Een jaar eerder had hij ook al een keer een tweede plaats behaald in het Portugese Estoril. Ook de finale van vorig jaar in Macau beschouwt Coronel als een hoogtepunt. âDaar werd ik derde, mijn beste resultaat met SEAT. Dat was een heel strakke race, ik zat constant op de achterbumper van Yvan Muller.â Een jaar eerder had Coronel, toen nog met de SEAT Toledo, al een keer als derde op het podium gestaan op het circuit van Spa-Francorchamps.

Minder goede herinneringen zijn er ook. Coronel: âDieptepunt was voor mij het raceweekend op Zandvoort van dit jaar. Daar had ik heel veel van verwacht en daar had ik gewoon goed moeten scoren, maar dat kwam er om allerlei redenen niet uit. Maar wie mij kent, weet dat ik niet iemand ben die daarover lang blijft doorzeuren. Ik kijk altijd weer vooruit, bijvoorbeeld naar komend weekend. Op stratencircuits heb ik het doorgaans goed naar mijn zin, dat is in het verleden in Monaco en Macau wel gebleken, dus ik ben wel optimistisch voor Pau.â

Coronel voelt zich in de professionele omgeving van het FIA WTCC uitstekend thuis. âHet is een prachtige klasse. De circuits, de rijders, de autoâs, de competitie, de organisatie, het is allemaal van hoog niveau en het geeft heel veel voldoening als je hierin goed scoort, bijvoorbeeld het winnen van de Independents-titel vorig jaar.â De evolutie van ETCC naar WTCC noemt Coronel een hoogtepunt: âHet racen met wereldkampioenschapstatus geeft er nog een extra dimensie aan, want er zijn tenslotte maar drie officiële wereldkampioenschappen van de FIA: het WK Formule 1, het WK Rally en het WK Toerwagens. Het is mooi om daarvan deel uit te maken."