Gemeente Breda

Proefproject goedkoop openbaar vervoer regio Breda

De Gemeente Breda heeft samen met de gemeenten Oosterhout, Geertruidenberg, Drimmelen en Moerdijk een regionale aanvraag ingediend bij de provincie voor een proefproject met goedkoper openbaar vervoer op de streekbuslijnen tussen Breda en Prinsenbeek, Oosterhout, Geertruidenberg, Terheijden, Lage Zwaluwe, Zevenbergen en Klundert.

Wethouder Willems: "De kans dat de provincie instemt met de aanvraag is groot, omdat het project past binnen het beleid van de provincie."

Busrit voor een halve Euro

Het Bredase college van Burgemeester en Wethouders heeft 29 mei besloten mee te doen met de aanvraag van deze proef. Als de proef doorgaat betalen reizigers vanaf 1 januari 2008 slechts EUR 0,50 voor de lijnen in de richtingen Prinsenbeek, Oosterhout, Geertruidenberg, Terheijden, Lage Zwaluwe, Zevenbergen en Klundert. De proef duurt tot
1 juli 2009. De provincie moet de aanvraag nog goedkeuren. Als dat gebeurt, heeft het college daarmee gevolg gegeven aan een motie van de Bredase gemeenteraad van juni vorig jaar. De gemeenteraad vroeg daarin om alles in het werk te stellen voor een proef met gratis (of goedkoop) openbaar vervoer tussen Breda en Oosterhout.

Wmo-deeltaxiklanten

Ook Bredase burgers die vanwege mobiliteitshandicaps de bussen van de lijndiensten niet of niet goed kunnen gebruiken en in het bezit zijn van een Wmo-indicatie, betalen voor deeltaxiritten van Breda naar de genoemde vier gemeenten het tarief van een halve Euro.

Kans op project is groot

De kans dat de provincie de aanvraag van de regio Breda goedkeurt lijkt groot, omdat het proefproject past binnen het besluit van de provincie om in Noord-Brabant drie experimenten met zowel gratis als goedkoop openbaar vervoer te houden. De provincie let ook op hoeveel moeite de gemeenten zelf doen om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren, zoals maatregelen gericht op een snellere doorstroming van bussen.

Planning

Naar verwachting spreekt het college van Gedeputeerde Straten zich op 14 augustus uit over de voorstellen. Een definitief besluit van Provinciale Staten wordt verwacht op 5 oktober.

Breda 30 mei 2007