Staatssecretaris Van Bijsterveldt opent kennisportaal SBO

30.05.2007 / 16:41 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Centrum arbeidsverhoudingen

Centrum arbeidsverhoudingen

Den Haag, 30 mei 2007

Staatssecretaris Van Bijsterveldt opent kennisportaal van het SBO

Staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt heeft op 30 mei op verzoek van SBO voorzitter Jan Franssen het kennisportaal www.onderwijsarbeidsmarkt.nl gelanceerd. Zij deed dat tijdens een bijeenkomst bij het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt in Den Haag.

Van Bijsterveldt onderschreef het belang van goede en toegankelijke informatie over alle aspecten van de onderwijsarbeidsmarkt. 'Het beschikbaar hebben van de juiste kennis is nodig om stappen vooruit te kunnen zetten. De vragen waar we voor staan zijn omvangrijk en complex. Alle denkkracht en creativiteit is nodig om goede oplossingen te vinden.'

Het SBO is het kenniscentrum op het gebied van onderwijspersoneel en de onderwijsarbeidsmarkt. Het SBO heeft als doelstelling: kennis beschikbaar maken over alle aspecten van het werken in het onderwijs. De organisatie verzamelt statistische gegevens, laat onderzoek uitvoeren, signaleert knelpunten, organiseert rondetafelgesprekken en conferenties, voert proefprojecten uit en ondersteunt regionale platforms waarin scholen en lerarenopleidingen zich samen buigen over knelpunten op de arbeidsmarkt in hun regio. De organisatie beschikt ook over een schat aan informatie over de onderwijsarbeidsmarkt in andere landen.

www.onderwijsarbeidsmarkt.nl biedt nu digitaal toegang tot informatie over onderwijsarbeidsmarkt. Cijfers en trends, onderzoeken, conferenties, instrumenten en goede praktijkvoorbeelden, alles is er te vinden. Speciale aandacht gaat uit naar actuele thema's als personele tekorten, levensfasen en culturele diversiteit. Het portaal is een onmisbaar hulpmiddel voor schoolleiders, HRM-managers, besturen, beleidsmakers, werkgevers, vakbonden en medezeggenschapsorganen.

Goede informatie over de onderwijsarbeidsmarkt is voor het onderwijs van groot belang, omdat tot aan 2015 zo'n 100.000 leraren nodig zijn om de golf van pensioneringen op te vangen. Onderwijs is een belangrijke pijler van de samenleving en moet over voldoende en goed gekwalificeerd personeel beschikken. Alle zeilen moeten worden bijgezet om dat te bereiken: personeel uit andere sectoren aantrekken, de jonge en de oudere leraar en schoolleiders behouden, beter inspelen op allochtone leraren, de werkdruk verlagen, slimmer werken, de aantrekkelijkheid van het beroep vergroten en meer ruimte geven aan de professionals om te doen waar ze goed in zijn: mensen opleiden. Daarvoor zijn maatregelen nodig: op school, in de regio en op landelijk niveau. www.onderwijsarbeidsmarkt.nl biedt aangrijpingspunten, tips en succesvolle voorbeelden op al deze gebieden.


---