Socialistische Partij

Aanpassing nieuwe Postwet helpt werknemers niet

30-05-2007 * Dinsdagavond werd er voor de derde en laatste keer in de Tweede Kamer gedebatteerd over de nieuwe Postwet. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen trok vooral fel van leer tegen PvdA-woordvoerder Ferd Crone, die zich neerlegt bij een slappe toezegging van het kabinet over het lot van de tienduizenden werknemers in de post. Gesthuizen verweet de coalitie en de fracties van de PvdA en CDA de zaak te veel op zijn beloop te laten. Inmiddels heeft de Ondernemingsraad van TNT Post laten weten dat ook zij de uitkomst te slecht vinden om van een succes te spreken.

Na een laatste wijziging van de wet door staatssecretaris Heemskerk waren de coalitiepartners CDA, PvdA en ChristenUnie dik tevreden. Dat terwijl de wijziging niets meer zegt dan dat de bonden in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor het uitonderhandelen van de arbeidsvoorwaarden. Het kabinet zegt misschien in te willen grijpen als de bonden er met de werkgevers niet uitkomen. Dit mag volgens Gesthuizen niet een verbetering van de situatie voor werknemers heten. "Concrete beloftes doet het kabinet namelijk absoluut niet. Werknemers krijgen steeds vaker stukloon betaald en verdienen daardoor in veel gevallen niet eens het minimumuurloon. Met het nog verder opengooien van de postmarkt, zoals het kabinet in de Postwet wil regelen, wordt dat alleen maar erger."

Gesthuizen: "De afgelopen weken sprak ik met honderden mensen uit de postsector en niemand begrijpt wat het kabinet wil doen en waarom. De PvdA is gebogen en gebarsten onder de druk van het CDA. Samen met ons en andere partijen in de Kamer hadden zij er met een meerderheid voor kunnen zorgen dat er echt een goede en werkbare oplossing voor de werknemers was gekomen. Nu kan de concurrentie op arbeidsvoorwaarden gewoon nog doorgaan. Van echte banen worden bijbanen gemaakt, terwijl de consument er geen snars voordeel van krijgt."

De voorzitter van de ondernemingsraad van TNT, Bernard de Vries, noemt het resultaat 'een mager vijfje'. Ook de OR wil dat er nu iets geregeld wordt in de Postwet met betrekking tot arbeidsvoorwaarden. "De nu aanvaarde aanpassing neemt de onrust onder de werknemers in de post niet weg," aldus Gesthuizen. "Veel mensen benaderen me met klachten - men is angstig op de werkvloer en dat komt de stemming natuurlijk niet ten goede. Het is onbegrijpelijk dat de PvdA niet voet bij stuk houdt en kiest voor vrede binnen de coalitie in plaats van een oplossing voor de mensen."