Eneco


ENECO Energie verwerft 25% belang in BioShape Holding

Rotterdam, 30 mei 2007 Versterking van positie in decentrale, duurzame energieopwekking

ENECO Energie heeft vandaag een belang genomen van 25% in het Nederlandse bedrijf BioShape Holding B.V. dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling, realisatie , beheer en exploitatie van bio-WKKs, en het opzetten van biomassa productie-ketens. ENECO neemt een deel van de aandelen over van Kempen & Co. De kleinschalige biomassacentrales produceren duurzame stroom en warmte met als brandstof Puur Plantaardige Olie. BioShape hanteert hierbij de duurzaamheidscriteria voor biomassa van de Commissie Cramer als minimumnorm. Met de participatie van ENECO in BioShape kunnen wederzijdse kennis en ervaring op het gebied van ontwikkeling, beheer en exploitatie van decentrale duurzame energieprojecten worden gebundeld. ENECO heeft de ambitie om haar positie op dit terrein de komende jaren verder uit te bouwen.

De bio-WKK is een kleinschalige biomassacentrale die met behulp van een verbrandingsmotor door warmtekrachtkoppeling duurzame elektriciteit (groene stroom) en warmte produceert. De restwarmte kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld procesverwarming, verwarmen van woonhuizen of utiliteitsgebouwen, fabrieken of kassencomplexen. Het totaal energetische rendement van de bio-WKK ligt bij benutting van restwarmte tussen de 50% en 70%. De eerste bio-WKK (25 MWe) te Lommel zal medio 2008 operationeel zijn en kan circa 50.000 huishoudens van duurzame elektriciteit en warmte voorzien.

De brandstof van de bio-WKKs is Puur Plantaardige Olie (PPO), voor een belangrijk deel afkomstig van de Jatropha-plant. Jatropha is een struik die tot vijf meter hoog wordt en oliehoudende noten voortbrengt. Deze plant en de olie zijn niet eetbaar en concurreren niet met voedseltoepassingen. Verder wordt dit gewas niet geplant op de gebieden waar zich tropische regenwouden bevinden. In enkele Afrikaanse landen wordt jatropha gebruikt om de oprukkende woestijn tegen te houden. De georganiseerde teelt kan in dit soort landen in de toekomst de werkgelegenheid en het inkomen van een aantal regio's in deze ontwikkelingslanden ten goede komen. Tegen deze achtergrond werken BioShape en ENECO aan een duurzaamheidskader voor biomassa, waarbij de duurzaamheidscriteria voor biomassa van de Commissie Cramer als minimumnorm worden gehanteerd.

BioShape richt zich op vormen van decentrale, duurzame energieopwekking die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van de energievoorziening in Nederland. ENECO heeft de ambitie om haar positie op dit terrein de komende jaren verder uit te bouwen. Nauwe samenwerking met uiteenlopende partners is daarbij een belangrijke stimulans voor de ontwikkeling en exploitatie van deze innovaties.

BioShape Holding BV
BioShape Holding BV is twee jaar geleden opgericht door een aantal mensen die al een tiental jaren actief zijn in de duurzame energie, en dan voornamelijk in de bio-energie. BioShape Holding BV is primair een project- en concept ontwikkelaar, die opereert met een netwerk aan hoogwaardige partners ter invulling van de diverse disciplines binnen het werkveld. BioShape Holding BV biedt momenteel werk aan een tiental mensen, maar zal de komende tijd sterk gaan uitbreiden, met name door de activiteiten op het gebied van de bio-olie productie. De focus ligt hier geheel op jatropha olie, die in eigen beheer gewonnen en voorbewerkt gaat worden. Momenteel heeft BioShape een tiental bio-energie projecten in Nederland en twee projecten in Belgie in voorbereiding.

Kempen & Co
Kempen & Co N.V. (Kempen & Co) is een Nederlandse merchant bank met activiteiten op het gebied van vermogensbeheer, effectenbemiddeling en corporate finance. Kempen & Co biedt diverse gespecialiseerde financiële diensten aan ten behoeve van institutionele beleggers, ondernemingen, financiële instellingen, (semi-) overheidsinstellingen, stichtingen en vermogende particulieren. Kempen & Co is een 100% dochteronderneming van F. van Lanschot Bankiers N.V. (Van Lanschot).