Vereniging Milieudefensie

Te veel ruimte voor nieuwe bedrijventerreinen in Oude Rijnzone

'Herstructureren wordt dweilen met kraan open'

Amsterdam, 30 mei 2007 - Milieudefensie betreurt dat Zuid-Holland vandaag heeft ingestemd met het mogelijk maken van de aanleg van 120 hectare nieuw bedrijventerrein in de Oude Rijnzone. Wel mogen gemeenten pas een nieuw terrein aanleggen als er 'een hoge mate van zekerheid' bestaat over het opknappen van bestaande terreinen. Dat is de uitkomst van de streekplanherziening Oude Rijnzone die vandaag door de provinciale Staten van Zuid-Holland is aangenomen.

'Zolang geen rem wordt gezet op de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen, zal de herstructurering van verouderde terreinen niet van de grond komen. Dan is het dweilen met de kraan open,' aldus Willem Verhaak, campagneleider Ruimte en Landschap van Milieudefensie.

In de Oude Rijnzone is veertig procent van de bestaande bedrijventerreinen verouderd. Milieudefensie vindt dat die eerst opgeknapt moeten worden, vóórdat nieuwe terreinen worden aangelegd. Met het nieuwe streekplan mag echter een nieuw terrein worden aangelegd zolang er maar een plan ligt voor het opknappen van een verouderd terrein. 'Halfbakken beleid dat herstructurering ondergraaft,' aldus Verhaak. 'Met de aanleg van een nieuw terrein binnen handbereik, zullen bedrijven niet meer willen meebetalen aan herstructurering.'

Onderzoeksbureau Stogo publiceerde vorig jaar twee onderzoeken waaruit blijkt dat de ruimteclaim voor nieuwe bedrijventerreinen in de Oude Rijnzone veel te hoog is. De ruimteclaim is gebaseerd op het doortrekken van ontwikkelingen uit het verleden naar de toekomst, inclusief de toenemende leegstand op bedrijventerreinen. Stogo bepleit een andere benadering: wees terughoudend in de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen om te voorkomen dat bestaande terreinen verder leeglopen. En: investeer in de herontwikkeling van bestaande, verouderde terreinen.

Op het terrein van woningbouw hebben de Statenleden nagelaten om de plannen van het provinciaal bestuur aan te scherpen. In het streekplan wordt de bouw van 6200 woningen mogelijk gemaakt, waarvan een deel in het huidige landschap. Dat betekent een groei van de woningvoorraad met maar liefst 13,5 procent, ruim het dubbele van de gemiddelde landelijk groei. Willem Verhaak: 'Je vraagt je af wat de bescherming van een nationaal landschap nog waard is als er meer gebouwd mag worden dan elders in Nederland...'