VNO-NCW: evenwichtig advies Commissie Frijns

30.05.2007 / 17:28 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vereniging vno-ncw

Vereniging vno-ncw

DEN HAAG, 30 MEI 2007 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW verwacht dat de nieuwe spelregels die de Commissie Frijns voorstelt zullen leiden tot een beter evenwicht in het Nederlandse corporate stelsel. Dat is ook van belang in verband met enkele recente overnameperikelen in Nederland.

De Commissie Frijns doet in zijn advies over de verhouding tussen vennootschap en aandeelhouders enkele aanbevelingen. Het gaat om nadere uitwerkingen van de Nederlandse Corporate Governance Code en om aanbevelingen aan de wetgever. VNO-NCW is verheugd dat Frijns herhaalt dat de vennootschap een lange termijn samenwerkingsverband is van diverse bij de vennootschap betrokken partijen.

VNO- NCW is het eens met de Commissie dat een aandeelhouder het agenderingsrecht alleen mag uitoefenen als hij daarover in gesprek is met het bestuur van de onderneming. VNO- NCW is ook voorstander van de vuistregel van Frijns dat bij agendering van een onderwerp dat kan leiden tot wijziging van de strategie van de onderneming, het bestuur 180 dagen tijd krijgt om te reageren. Die periode moet daadwerkelijk worden benut voor nader beraad en constructief overleg. Zo kan na zorgvuldige afweging een besluit worden genomen, waarbij rekening wordt gehouden met alle bij de vennootschap betrokken belangen. Het streven daarbij is het creëren van lange termijn aandeelhouderswaarde.

VNO-NCW steunt ook de aanbeveling aan de wetgever om de drempel voor het melden van zeggenschap te verlagen van 5% naar 3%. Datzelfde geldt voor de aanbeveling voor wetgeving om het de vennootschap mogelijk te maken de identiteit van de aandeelhouders te achterhalen. VNO-NCW steunt de aanbeveling om (internationaal) onderzoek in te stellen naar de mogelijkheid om het lenen van aandelen met het uitsluitende oogmerk om stemrechten te verkrijgen, te ontmoedigen.