D66

Zorgen om gebrek aan financiële verantwoording

30 mei 2007

D66 maakt zich zorgen over het beleid van Wouter Bos. De minister van Financiën stuurt aan op een uitholling van het budgetrecht van de Kamer. Die heeft dan minder controle op de overheidsfinanciën en minder zicht op de resultaten van het beleid.

Bos stelt voor om de Kamer minder mogelijkheden te geven om gebruik te maken van haar zogenaamde budgetrecht. Dit recht komt erop neer dat de Kamer, als het om financiën gaat, een zeer belangrijke, medewetgevende rol speelt. Het budgetrecht van de Kamer is overigens in de grondwet vastgelegd. Bos stelt onder meer voor om de controle door de Kamer minder precies te maken. D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya: "D66 wil niet dat het budgetrecht van de Kamer wordt uitgehold. Het is een belangrijke pijler van de democratische controle."

Het gaat de sociaal-liberalen niet alleen om democratische waarden. Het kabinet is sluipenderwijs bezig de beleidsverantwoording in inhoud, vorm en in de tijd naar de achtergrond te verdringen. De voorstellen van Bos, gekoppeld aan zijn weigering in het jaarlijkse verantwoordingsdebat om concrete vragen te beantwoorden en de wens van dit kabinet om de uitgaven te verhogen, vormen een slechte financieel-economische mix. D66 vindt dat het kabinet teveel inzet op het uitgeven van meer geld, maar uit het oog verliest dat het erom gaat wat er bereikt wordt met de inzet van geld. De Kamer moet kunnen beoordelen of overheidsgeld doelmatig en effectief wordt besteed.

Het kabinet moet juist nu doorgaan met het hervormen van de economie. D66 vindt dat Nederland geen pas op de plaats moet maken om weer aan te sturen op veel hardere hervormingen in de volgende recessie. Koser Kaya: "Dit kabinet geeft meer geld uit, maar wil daar nu ook nog eens minder verantwoording over afleggen. Dit is slecht nieuws voor iedereen onder de vijftig."

---