Ingezonden persbericht


Persbericht

Milieuorganisaties willen harde garanties voor natuur en duurzaamheid

Overheid moet uitdagen tot innovatie bij 2e Maasvlakte

Rotterdam, 30 mei 2007 - De Milieufederatie Zuid-Holland en het Rotterdams Milieu Centrum hebben hun inspraakreactie op het Voorontwerpbestemmingsplan Maasvlakte 2 en de MER-ren verwoord als een 'uitdaging richting duurzaamheid'. Deze uitdaging is gevat in zes kernpunten op basis van argumenten en vertaald naar concrete constructieve voorstellen.

De Milieufederatie Zuid-Holland is samen met natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten en het Zuid-Hollands Landschap vanaf het begin betrokken bij het landaanwinningproject voor de 2e maasvlakte. Dit met de gedachte dat kritische, maar constructieve deelname de leefbaarheid en duurzaamheid, bij de ontwikkeling van dit gebied ten goede komt. De bijbehorende visie, aanpak en doelstellingen zijn samen met de gemeente Rotterdam omschreven in het document 'Visie en Durf'.

Centraal punt van het document 'Visie en Durf', is dat de doelstellingen 'ontwikkeling Mainport' en 'versterken leefbaarheid' gelijkwaardig zijn. De beoordeling van de het Voorontwerp bestemmingsplan Maasvlakte 2 en de MER-ren, toetst of de afspraken zoals gemaakt in het document, bij de realisatie voldoende tot uitdrukking komen.

Kernpunten
De inspraakreactie bestaat uit de volgende zes kernpunten:
1. De weginfrastructuur is niet afgestemd op de volledige ontwikkeling van de 2e Maasvlakte. Voorstel: De hoeveelheid verkeer vraagt om logistieke duurzame oplossingen. Dit betekent meer dan alleen asfalt. Dit kan door de zeewering en infraroute te bestemmen en door het werken met uitwerkingsverplichtingen bij de havenbekkens- en terreinen.
2. Voorkomen van het niet nakomen van 'harde' afspraken. Voorstel: Monitoring en evaluatie geschiedt door een onafhankelijk bureau, dat rapporteert aan een vertegenwoordiging van alle betrokken partijen. Bij het niet nakomen van afspraken kunnen sancties worden opgelegd.
3. Magere ambities met betrekking tot luchtkwaliteit. Voorstel: Een aanvullend programma om de luchtkwaliteit te verbeteren dat beter is voor de gezondheid en een kwaliteitsimpuls aan het geheel geeft.
4. CO2, energie en klimaatproblematiek zijn niet onderzocht en nauwelijks een thema in de MER. Voorstel: Het opnemen van concrete CO2 doelstellingen voor de 2e Maasvlakte, gekoppeld aan het soort bedrijven dat zich hier gaat vestigen. Dit alles in lijn met het Rotterdam Energy en Climate Programme (RECP)


5. Voortvloeiend uit kernpunten 3 en 4 komt het aspect duurzaamheid maar mager uit de verf. Voorstel: Voldoen aan de MER-richtlijnen over deze onderwerpen. Daarbij het oprichten van een platform duurzame ontwikkeling Maasvlakte 2 waarin ontwikkelingen en innovaties worden besproken, zodat alle betrokken scherp blijven op de nieuwe mogelijkheden die zich aandienen.
6. Aandacht voor natuuraspecten die samenhangen met de ontwikkeling van de 2e Maasvlakte. Voorstel: Het nogmaals benadrukken dat de ontwikkeling van 750 ha natuur- en recreatiegebied gelijke tred dient te houden met de realisering van de 2e Maasvlakte.

Naast de kernpunten constateren wij ook, dat de studies veel omvattend zijn en van hoge kwaliteit. Echter door de 'open einden' op punten duurzaamheid en klimaat, worden de ambities van het begin niet waargemaakt. De plannen tonen te weinig creativiteit, terwijl dat juist de uitdaging is, waarmee de natuurorganisaties in samenwerking met de andere partijen aan de slag willen. 'Op basis van de afspraken van Visie en Durf willen we doorgaan met een constructieve samenwerking voor een vitale ontwikkeling van het gebied. We gaan een proces van 25 jaar in, waarbij innovatie voor duurzaamheid een volwaardige plek verdienen.



Ingezonden persbericht