Ingezonden persbericht


Persbericht

30 mei, 2007

Salesforce.com presenteert Salesforce SOA

~ De eerste Software as a Service SOA-oplossing ~

Salesforce.com (NYSE: CRM), technologie- en marktleider op het gebied van on-demand business services, presenteert Salesforce SOA, de eerste on-demand-oplossing voor Service Oriented Architectures (SOA). Salesforce SOA kondigt het einde aan van complexe en kostbare software-gebaseerde SOA-oplossingen voor webservice-integratie. Het is een nieuwe functie van de Apex-programmeertaal, die het ontwikkelaars van nieuwe on-demand applicaties mogelijk maakt te focussen op innovatie en niet op infrastructuur. Salesforce SOA werd gepresenteerd en gedemonstreerd tijdens de Salesforce Developer Conference in Californië.

Salesforce SOA: SaaS en SOA
Software-gebaseerde SOA vereist dure aanschaf en onderhoud van software en infrastructuur. Dit leidt tot vaak langdurige en risicovolle implementaties met wisselende resultaten. Salesforce SOA biedt SOA as a Service aan op het salesforce.com on-demand platform. Dit vermindert de kosten en complexiteit die horen bij het inzetten en managen van een infrastructuur.

Met Salesforce SOA wordt het mogelijk om salesforce.com's multi-tenant on-demand dienst samen te voegen met de workflow en zakelijke processen binnen het bedrijf. Zo ontstaan er nieuwe zakelijke on-demand applicaties. Met de nieuwe mogelijkheid van de Apex-programmeertaal kan Salesforce SOA, SOA-gebaseerde business processen on-demand ontwikkelen, onderhouden en leveren. De SOA zakelijke processen worden virtueel en uitwisselbaar aangeboden en profiteren van de schaalbaarheid en wendbaarheid van het on-demand-model. Met Salesforce SOA is het voor ontwikkelaars mogelijk om:
* Gebruik te maken van Apex om SOA-applicaties te bouwen die integreren met webservices vanuit bijvoorbeeld facturatie-, inventaris- en orderinvoersystemen;
* Contact te maken met interne webservices zoals Oracle Financials en SAP Order Management en met externe webservices zoals FedEx, Hoovers en Yahoo!;
* Rijke on-demand applicaties te bouwen voor elk zakelijk proces.

Het Salesforce Platform, Apex-programmeertaal en Salesforce SOA Het multi-tenant Salesforce-platform omvat: een complete set van functies voor het bouwen van zakelijke applicaties, zoals modellen en objecten voor databeheer; een workflow engine voor het beheer van samenwerking tussen gebruikers; een gebruikersinterfacemodel om formulieren en andere interacties te verwerken; de Salesforce API voor programmatische toegang, mash-ups en integratie met andere applicaties en data; en de Apex-programmeertaal.

Ontwikkelaars kunnen de Apex-programmeertaal gebruiken voor een veelvoud aan toepassingen: van het creëren van maatwerkcomponenten, het aanpassen en wijzigen van bestaande salesforce.com codes en het creëren van triggers, tot aan het bouwen en uitvoeren van complexe bedrijfslogica. Dit alles loopt via salesforce.com's multi-tenant service.

De gebruikte Apex-programmeertaal is een Java-achtige ontwikkeltaal die veilig, eenvoudig en snel is, en zeer herkenbaar voor Java-programmeurs. Alles wat gebouwd wordt met behulp van Apex kan beschikbaar worden gemaakt als een webservice en is toegankelijk via SOAP en XML-standaarden. De Apex-programmeertaal heeft onder andere de volgende mogelijkheden:
* Apex-eventmodel - Ontwikkelaars kunnen Apex gebruiken om de hoofdfuncties van hun Salesforce-applicaties aan te passen aan hun unieke zakelijke behoeften. Het is echter ook mogelijk om een applicatie vanaf de grond op te bouwen.
* Transactiecontrole - Apex is nauw verbonden met de Salesforce-data. Ontwikkelaars kunnen daardoor transactionele functies toevoegen aan de bestaande applicaties.
* Packaging, hergebruik en webservices - Dankzij een packaging-model, vergelijkbaar met dat van Java, is de 'verpakte code' eenvoudig te hergebruiken of als webservice aan de bieden.
* Prestaties, schaalbaarheid en upgrades - Apex is on-demand beschikbaar. De ontwikkelaars kunnen hierdoor profiteren van de voordelen van de schaalbaarheid, betrouwbaarheid en beschikbaarheid van salesforce.com's service.
* Apex en AppExchange - Het wordt voor ontwikkelaars mogelijk om met Apex-gebouwde applicaties te herdistribueren via de AppExchange-directory.

Voor meer informatie over de Apex-programmeertaal en Salesforce SOA, ga naar: http://wiki.apexdevnet.com/index.php/Salesforce_SOA.

Om de ontwikkeling met Apex te stimuleren biedt salesforce.com uitgebreide informatie voor ontwikkelaars die te vinden is op de Wiki-gebaseerde website: http://developer.salesforce.com. Het Salesforce Developer Network zorgt voor de gemeenschap, de tools en hulpbronnen, zodat ontwikkelaars met de Apex-programmeertaal nieuwe applicaties kunnen bouwen om deze vervolgens te plaatsen op het AppExchange-platform. Zo kan iedere gebruiker die beschikking heeft over een webbrowser en een internetverbinding een nieuwe applicatie creëren op het meest populaire multi-tenant platform. Met het gebruik van toolkits en hulpbronnen is het ook mogelijk om applicaties, inclusief AJAX, Eclipse, Flex en Java te combineren met andere webservices om zo nieuwe zakelijke mash-ups te creëren.

"De ontwikkeling van SOA zou niet vertraagd moeten worden door de last van traditionele software", zegt Marc Benioff, voorzitter Raad van Bestuur en CEO van salesforce.com. Salesforce SOA maakt de ontwikkeling van een veelheid aan applicaties mogelijk, zonder de barrières van de software-infrastructuur die zijn opgeworpen door SAP, Oracle en Microsoft."

AppExchange Directory
In totaal hebben nu ruim 225.000 'testritten' en meer dan 26.000 installaties van de ruim 575 applicaties in de AppExchange plaatsgevonden bij meer dan 10.000 klanten van salesforce.com. AppExchange, 's werelds eerste verzamelplaats van on-demand applicaties, is te vinden op http://www.salesforce.com/appexchange.

Prijzen en beschikbaarheid
De Apex-programmeertaal is beschikbaar als preview voor software-ontwikkelaars op http://developer.salesforce.com.

De SOA-mogelijkheden van Apex worden in augustus 2007 beschikbaar als preview voor software-ontwikkelaars.

De algemene beschikbaarheid van de Apex-programmeertaal is gepland voor december 2007. Deze kan dan vrij gebruikt worden door ontwikkelaars en partners om de nieuwste generatie zakelijke applicaties te bouwen.

Voor de redactie

Over salesforce.com
Salesforce.com is markt- en technologieleider in on-demand zakelijke diensten. Met de Salesforce-familie aan on-demand applicaties kunnen klanten al hun sales-, support-, marketing- en partnerinformatie beheren en delen. Met Apex, salesforce.com's on-demand platform, kunnen klanten, ontwikkelaars en partners krachtige nieuwe on-demand applicaties bouwen voorbij CRM-toepassingen. Zo worden de voordelen van multi-tenancy en The Business Web verspreid over de gehele onderneming. Alle Apex-componenten en applicaties zijn gemakkelijk te delen, aansluiten en installeren via salesforce.com's AppExchange-bestand op http://www.salesforce.com/appexchange. Klanten kunnen ook gebruik maken van Succesforce, salesforce.com's aanbod aan training, ondersteuning, consulting en best-practices.

Vanaf 30 april 2007 beheert salesforce.com de klantinformatie van circa 32,300 klanten en circa 646.000 betalende abonnees, waaronder klanten als ABN AMRO, America Online (AOL), Dow Jones Newswires, Japan Post, Kaiser Permanente, KONE, Sprint Nextel, Steples en SunTrust Banks. Alle nog niet aangekondigde diensten of features waar in dit of andere persberichten en openbare verklaringen aan wordt gerefereerd, zijn momenteel nog niet beschikbaar en hoeven niet op tijd of helemaal niet te worden geleverd. Klanten die onze diensten aanschaffen moeten de aankoopbeslissing maken gebaseerd op de features die momenteel aanwezig zijn. Het hoofdkantoor van salesforce.com is gevestigd in San Francisco. Daarnaast heeft salesforce.com kantoren in Europa en Azië. Het bedrijf is genoteerd aan de New York Stock Exchange met het 'ticker' symbool 'CRM'. Bezoek voor meer informatie www.salesforce.com

###

Salesforce.com is a registered trademark of, and Apex, AppExchange, The Business Web and Successforce are trademarks of salesforce.com, Inc., San Francisco, California. Other names used may be trademarks of their respective owners

Voor verdere persinformatie, de uitgebreide Engelstalige persberichten, fotografie of een interview kunt u contact opnemen met René van den Nieuwenhof van LEWIS Communicatie: Tel: +31 (0)40 235 46 00 Fax: +31 (0)40 235 46 01 E-mail: renevdn@lewispr.com Website: http://www.lewispr.com

Voor overige informatie kunt u contact opnemen met Jane Hynes, Director of Public Relations bij salesforce.com EMEA: Tel: +44 7789 226 097
E-mail: jhynes@salesforce.com Website: http://www.salesforce.com

LEWIS - Global Public Relations

Hoevenweg 29
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com
Agency blog: www.lewis360.com