GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

30 mei 2007

Stemdiervriendelijk.be vanaf vandaag online

Campagne van dierenwelzijnsverenigingen voor diervriendelijke stem Sp.a en Groen! beste keuze voor dieren, CD&V slechtste

Als u geeft om dieren, welke partij is dan uw stem waard en welke niet? Welke is het diervriendelijkst en welke het dieronvriendelijkst? Welke partij(en) komen ook op voor de dieren en welke niet? En waarom? De antwoorden vind je vanaf vandaag terug op www.stemdiervriendelijk.be, een gezamenlijk initiatief van zes dierenwelzijnsverenigingen: GAIA, De Blauwe Wereldketen, Nationale Raad voor Dierenbescherming (die 50 verenigingen overkoepelt), Help Animals, Animaux en Péril en Union Belge pour l'Abolition de la Vivisection sur l'Animal Vivant.

Om www.stemdiervriendelijk.be te promoten, verspreiden de initiatiefnemers 250.000 boomerangkaartjes en 13.000 wildplakaffiches van 50 x 70 cm en 100 x 140 cm. En in verschillende kranten verschijnen er advertenties. Studio Brussel zendt een week lang een radiospot uit.

Stem met een hart voor dieren
Dieren kunnen dan wel niet stemmen maar dat neemt niet weg dat de verkiezingen van 10 juni ook voor hen van groot belang zijn. Van onze stemkeuze hangt mee af of de dieren er tijdens de volgende legislatuur beter of slechter aan toe zullen zijn. De afgelopen weken vlooiden de dierenwelzijnsorganisaties de partijprogramma's uit, onderwierpen ze de partijvoorzitters aan een vragenlijst en gingen ze na wie wat de afgelopen legislatuur heeft gerealiseerd voor de dieren. Op basis hiervan kreeg elke partij een score. www.stemdiervriendelijk.be bevat ook informatie over diervriendelijke en dieronvriendelijke kandidaten.

Sp.a en Groen! beste keuze voor dieren, CD&V slechtste Sp.a en Groen! profileren zich het meest pro dier (resp. 8^+ en 8/10). Beide partijen halen 10/10 met hun antwoorden op de vragenlijst. Sp.a krijgt een bonus voor haar parlementairen Magda De Meyer en Ludwig Vandenhove, die met succes ijverden voor o.a. een verbod op honden en katten in dierenwinkels en een verbod op seks met dieren.
CD&V daarentegen behaalt een beschamende 0^+/10. Deze partij deed geen enkele moeite om de vragenlijst in te vullen, stemde tegen het verbod op het houden en tentoonstellen van honden en katten in dierenwinkels en wil dat verbod "herbekijken" (zo staat er letterlijk in het verkiezingsprogramma). De partij maakt zich ook belachelijk: CD&V wil dat het KB voor circusdieren er eindelijk komt, een KB dat al van kracht is sinds 2005 (!). Toch nog een `+' na de `0', want CD&V stemde mee voor een verbod op de handel in bont van honden, katten en zeehonden. Kartelpartner N-VA haalde 6/10.
En hoe scoorden Open Vld, Spirit, Vlaams Belang en Lijst Dedecker?

Benieuwd hoe diervriendelijk jouw partij is? Surf dan naar www.stemdiervriendelijk.be. Op de homepage duid je aan voor welke partij je zal stemmen op 10 juni. Meteen verschijnt of je beter wel of niet op deze partij stemt en waarom. De partijprogramma's, de antwoorden op de vragenlijst, info over kandidaten en de dierenwelzijnbalans van paars kan je downloaden.

> beluister de radiospot
en stuur de link zo veel mogelijk door naar vrienden en kennissen!