Reactie VEUO advies Monitoring Commissie Corporate Governance

30.05.2007 / 18:24 / Rubriek: Economie / Organisatie: Forman investor relations

Forman investor relations

Persbericht VEUO

MONITORING COMMISSIE PLEIT BIJ WETGEVER VOOR VERDERE TRANSPARANTIE VAN AANDEELHOUDERSZIJDE

De Monitoring Commissie Corporate Governance, onder leiding van de heer Frijns, heeft vandaag advies uitgebracht aan het kabinet over de verhouding tussen vennootschap en aandeelhouders.

De Monitoring Commissie bepleit onder meer een aantal wettelijke maatregelen ter verhoging van de transparantie van de zijde van aandeelhouders:

een lagere drempel voor melding van aandeelhoudersbelangen (bij een belang van 3% en iedere 1% wijziging)

het openbaar maken van intenties door aandeelhouders met een belang van tenminste 5%

het verhogen van de drempel voor het agenderingsrecht tot 3% (waarbij aangesloten wordt bij de meldingsdrempel van 3%)

wetgeving die de vennootschap in staat moet stellen de identiteit van aandeelhouders te achterhalen

nader onderzoek naar de mogelijkheden voor ontmoediging van empty voting (het uitoefenen van stemrecht op geleende aandelen)

De Vereniging van Effecten Uitgevende Ondernemingen (VEUO) bestudeert momenteel het advies van de Commissie en ziet zich gesterkt in haar opvatting dat evenwichtige verhoudingen tussen de vennootschap en haar aandeelhouders een aantal nadere spelregels vraagt, en dat Nederland daarmee tegelijkertijd internationaal beter in de pas loopt. De aanbevelingen die gericht zijn op betere transparantie van de zijde van aandeelhouders komen grotendeels overeen met de standpunten van de VEUO.

De Voorzitter van de VEUO, Drs R. Pieterse merkt in een eerste reactie op: 'Dit is een evenwichtig advies. Wij zijn verheugd dat onze roep om meer transparantie van de zijde van aandeelhouders breed wordt gedragen. De wetgever is nu aan zet om hier snel invulling aan te geven.
Goed is dat geconstateerd wordt dat beursgenoteerde ondernemingen interessant moeten blijven voor (buitenlandse) beleggers, maar dat zij ook geen speelbal mogen worden van korte termijn beleggingsstrategieën op de financiële markten. De responstijd van 180 dagen in het geval aandeelhouders aandringen op een wijziging van de strategie van de onderneming spreekt mij aan. De VEUO heeft voor dergelijke situaties al eerder gepleit voor een time-out. Die dient uiteraard redelijk en tijdelijk te zijn, en benut te worden voor een onderzoek naar de verschillende alternatieven. Indien een onderneming onder vuur komt te liggen is zorgvuldigheid en een goede afweging van de belangen van alle stakeholders van het grootste belang. Het advies van de Monitoring Commissie zal ook kunnen bijdragen aan een grotere aantrekkelijkheid van een beursnotering.'

Den Haag, 30 mei 2007

De Vereniging Effecten Uitgevende Ondernemingen (VEUO) is een vereniging van aan Euronext Amsterdam N.V. genoteerde ondernemingen en heeft ten doel de belangen van deze ondernemingen te behartigen. De leden van de VEUO vertegenwoordigen gezamenlijk ongeveer 95% van de beurswaarde van de Nederlandse fondsen op
Euronext Amsterdam (exclusief beleggingsfondsen).

Perscontacten:

Jeroen Mol
T +31 70 416 1649
M +31 6 5380 0140