PvdA Europees parlement


Edith Mastenbroek ontmoet Marokkaanse minister

30 mei 2007

Edith Mastenbroek "Marokko en Nederland moeten de handen ineen slaan om Nederlandse achterstandsjongeren een kans te geven. Dit zegt PvdA-europarlementariƫr Edith Mastenbroek vandaag in Marokko. Zij gaat daar op bezoek bij Nouzha Chekrouni, minister voor zaken betreffende Marokkanen in het Buitenland. Gespreksonderwerp is mogelijke samenwerking tussen Marokko en Nederland om probleemjongeren beter te laten integreren in Nederland.

Marokkaanse jongeren zetten zich al enige tijd positief in voor de armere gebieden in Marokko. Nu is het tijd dat die inspanningen worden beantwoord door de Marokkaanse regering, vindt Mastenbroek. Ze doelt op het werk van de stichting Karam van Said Bensallam die vorig jaar werd uitgeroepen tot Amsterdammer van het jaar.

Een delegatie van Karam is in Marokko met een team van twee Nederlandse chirurgen en twee operatieassistentes. Zij zijn in Tetoun om tientallen kinderen met een medische afwijking te opereren. De families kunnen een dure ingreep niet betalen. Stichting Karam helpt deze kansarme kinderen door ze gratis een operatie aan te bieden. Het is voor het eerst dat Nederlandse chirurgen naar Marokko gaan om daar vrijwillig operaties uit te voeren. Daarnaast delen de vrijwilligers van Karam 250 rolstoelen uit aan mensen die er een nodig hebben maar niet kunnen betalen. Deze rolstoelen zijn in Amsterdam-West gerepareerd en opgelapt door Marokkaanse jongeren.

Mastenbroek: "Het is een mooi, innovatief project doordat het via bestaande verbindingen mensen hun eigen verantwoordelijkheid laat nemen. Nu hoop ik dat de Marokkaanse regering in reactie op deze unieke en nuttige inspanning ook zijn steentje wil bijdragen aan het oplossen van de problemen rond de probleemjongeren in Nederland. Het gaat pas echt werken als het van twee kanten komt. Dat ga ik vandaag dan ook uitgebreid bespreken met de speciale Minister voor zaken betreffende Marokkanen in het Buitenland.