PvdA Europees parlement


Zorg om visstand leidt tot project duurzame visserij

30 mei 2007

Is er straks nog eetbare vis in de Europese zeeën? De berichten over de visstand zijn alarmerend. Vissoorten als de kabeljauw worden met directe uitroeiing bedreigd. Vissers hebben niet alleen last met Nederlandse en Europese regels en richtlijnen, maar krijgen het in toenemende mate moeilijk om het hoofd boven water te houden.

Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) voorziet dat binnen afzienbare tijd de Nederlandse vissersvloot met een derde zal worden gedecimeerd.

Geen positief nieuws. Om deze negatieve spiraal te doorbreken begint PvdA-europarlementariër en milieuwoordvoerder Dorette Corbey, afgelopen najaar gekozen in de invloedrijke visserijcommissie van het Europees Parlement, een maandelijke nieuwsbrief over oplossingen voor de crisis in de visserijsector. De nieuwsbrief wordt gestart in het kader van een groot project over duurzame visserij.

Corbey: "Middels een offensief aan werkbezoeken, politieke interventies, samenwerking met vissers en milieuorganisaties en de organisatie van een grote publieksmanifestatie deze herfst willen we helpen een duurzaam en zorgvuldig visserijbeleid te ontwikkelen, goed en gezond voor natuur, visserijsector en consumenten."

In de maandelijkse digitale nieuwsbrief houdt Corbey iedereen die geïnteresseerd is in duurzame visserij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het project. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor een gratis abonnement bij projectmedewerker Rik Harmsen via rharmsen@pvda.nl.