IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie
Woensdag 30 mei en 6, 13, 20 en 27 juni 2007
Nederland 2

20.50 - 21.25 uur: PAUL ROSENMÖLLER EN. STILLE RAMPEN

IKON-presentator Paul Rosenmöller reist voor zijn nieuwe serie naar onbekende rampgebieden. Overal ter wereld spelen zich rampen af waar we in het westen weinig tot niets van weten. Toch krijgen wij op korte of lange termijn te maken met deze catastrofes. De IKON wil met deze serie een bijdrage leveren aan de discussie over de vraag: hoe kunnen we bijdragen aan een wereld die ook voor komende generaties leefbaar is?

In deze serie reist Paul Rosenmöller onder meer naar Colombia, het land waar driekwart van alle cocaïne ter wereld vandaan komt. Colombia gaat al decennia lang gebukt onder een burgeroorlog. De geweldsspiraal wordt continu gevoed door de levendige drugshandel en heeft een humanitaire ramp tot gevolg: ruim drie miljoen mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen en proberen ver van hun geboortegrond in krottenwijken van de grote steden te overleven. Paul Rosenmöller reist naar Chocó, een van de armste districten van Colombia waar hij praat met ontheemden en teruggekeerden, met vluchtelingen én daders. Van de Colombiaanse regering wil hij weten hoe zij de problemen van de ontheemden aanpakt en wat de gevolgen zijn van het recent gestarte ontwapeningsprogramma van paramilitairen dat door de overheid is opgezet.

Tot de reisbestemmingen hoort ook het Indonesische eiland Kalimantan. In Zuid-Oost Azië, met name in Maleisië en Indonesië, vallen grote veengebieden ten prooi aan ontbossing. Het hout is zeer geliefd en op de lege velden worden oliepalmplantages gevestigd. Het gevolg is dat het waterpeil in deze gebieden drastisch daalt. Hierbij komen enorme hoeveelheden CO2 vrij die van nature in het veen zijn opgeslagen. Ironisch genoeg wordt palmolie ondermeer gebruikt als biobrandstof, terwijl het effect hiervan volledig teniet wordt gedaan door het vrijkomende CO2 in de veengebieden. Indonesië staat door de ontginning van de veengebieden op de derde plaats op de wereldranglijst van veroorzakers van CO2-uitstoot. Nederland is een van de grootste afnemers van palmolie. Paul Rosenmöller bekijkt de situatie ter plaatse en praat met de betrokkenen te praten over de oorzaken van deze ramp, de rol van het westen en de verantwoordelijkheid van de Indonesische regering.

Al jaren bungelt het Afrikaanse land Niger onderaan de statistieken van de Verenigde Naties. Of het gaat om ontwikkeling, onderwijs of gezondheidszorg: Nederland staat steevast in de kopgroep en met dezelfde stelligheid staat Niger onderaan. Paul Rosenmöller reist naar Tamatchi, een doorsnee Nigeriaans dorp dat voor de dagelijkse behoeften volledig op zichzelf is aangewezen. Rosenmöller wil van de bewoners te weten komen waarom zij de boot missen.

Interviews en presentatie: Paul Rosenmöller; research: Lotje Dercksen, Marjolein Schut, Renate Megens; productie: Marie-Louise van Agtmael, Pauline Veltman; camera: Peter van der Linden, Tijn van Neerven; geluid: Geert Poelgeest; montage: Floor Rodenburg; samenstelling en regie: Hans Hermans; eindredactie: Christof van Basten Batenburg.



IKON