Gemeente Cranendonck


Mijn gemeente bespaart energie

Budel, 15 mei 2007

PERSBERICHT

Cranendonck op weg met energiebesparing dankzij project MijnGemeenteBespaartEnergie.nl

Een kick-off bijeenkomst op 30 mei in de Kennispoort te Eindhoven zal het startsein zijn voor het nieuwe SRE Energiemanagement project. 20 Brabantse gemeentes hebben onlangs besloten een nieuwe energieweg te bewandelen met het project MijnGemeenteBespaartEnergie.nl. De gemeente Cranendonck doet ook mee aan dit project van het SRE Servicepunt Energie. Hiermee kan de gemeente Cranendonck de komende jaren tot 10% energie besparen.

Energiemanagement = Energiebesparing

Waar sommige (klimaat)projecten zich vooral richten op duurzame energievormen, richt dit project zich vooral op energiebesparing. Door slim met de eigen energiehuishouding om te gaan kan namelijk al op relatief eenvoudige wijze een besparing van 5% bereikt worden. Bij actief energiebeheer is een besparing van 10% mogelijk, door bijvoorbeeld toepassingen als isolatie, LED-verlichting en zuinige apparaten te implementeren. Tevens kopen de deelnemers aan het project 100% groene stroom in, geproduceerd uit biomassa. Deze maatregelen zijn niet alleen gunstig voor de gemeentelijke uitgaven, maar helpen ook de gevolgen van klimaatverandering te beperken.

Gemeente Cranendonck en energiebesparing

De gemeente Cranendonck slaat ook de weg van energiebesparing in. Als deelnemer aan het project gaat het de komende jaren op diverse manieren energie besparen. De doelstelling is om de komende 4 jaar ongeveer/minimaal 5% energie te besparen. Binnen de gemeente zal dit via de volgende manieren bewerkstelligd worden: Factuurcontroles en registratie van energieverbruikgegevens; Duurzaam inkopen van energiezuinige apparaten; Spaarlampen en LED-verlichting gebruiken waar mogelijk; Energiemaatregelen treffen volgens het energieonderzoek (EPA-U) bij toekomstige renovaties van gemeentelijke gebouwen.

Over het Project MijnGemeenteBespaartEnergie.nl

MijnGemeenteBespaartEnergie.nl is een groeiende community van gemeenten die met behulp van innovatieve technieken en samenwerking energie besparen. Op dit moment doen 20 deelnemers mee. Met een besparing van 5% realiseren zij een financiële besparing van meer dan 350.000,-. Het SRE Servicepunt Energie ondersteunt de gemeentes bij het opzetten en/of uitvoeren van energiemanagement door middel van een Energie Coach. De adviesuren zijn per gemeente vrij invulbaar. De website MijnGemeenteBespaartEnergie.nl biedt extra ondersteuning door middel van analysetips, besparingsadviezen en een forum.