Ingezonden persbericht


Aan geadresseerde

datum : 25 mei 2007
ons kenmerk : 2989/0777/HS/im
uw kenmerk :
onderwerp : Uitnodiging voorlichtingsbijeenkomst pilot DWS Almelo

Sinds enige tijd ontstaat langs de Nederlandse wegen een wildgroei aan zowel Dynamische WegkantSystemen (DWS) als Dynamische Snelheids Informatie systemen (DSI). De vraag is echter of en zo ja op welke wijze boodschappen zoals 'U rijdt te snel' en 'U kleeft' overkomen dan wel bijdragen aan de leefbaarheid en een verhoging van de verkeersveiligheid. Veel wegbeheerder ontwikkelen thans in samenwerking met de industrie eigen systemen en teksten dan wel mottoborden. Ook de locaties waarbij de boodschappen gepresenteerd worden, eventueel in combinatie met voorwaarschuwingen of bedankjes voor het niet overschrijden van de toegestane maximum snelheid zijn belangrijke aandachtspunten die vaak onderbelicht blijven. Uit onlangs door CROW verricht onderzoek aangaande het onderwerp Verkeersmanagement, blijkt dat wegbeheerders behoefte hebben aan de mogelijkheid om dynamische wegkantsystemen in te zetten als onderdeel van hun verkeersmanagement; het gericht sturen van mobiliteit naar tijd en ruimte.

Begin dit jaar is in het kader van het CROW-project 'Wegkantsytemen' gestart met het voorbereiden van de pilot 'Beïnvloeding rijgedrag door DWS'. Het project is een samenwerking tussen de gemeente Almelo, Rijkswaterstaat directie Oost en CROW. De analyse van de gegevens die zijn ingewonnen tijdens de pilot zullen worden geanalyseerd door medewerkers en studenten van de vakgroep Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Gezien het feit dat de pilot 'Beïnvloeding rijgedrag door DWS' zijn einde nadert, lijkt het ons nu gepast om u door middel van een voorlichtingsbijeenkomst te informeren omtrent hetgeen zich de laatste tijd heeft afgespeeld op de Windmolenbroeksweg.

Het eerder informeren van zowel de inwoners als de pers heeft bewust niet plaatsgevonden, dit om het onderzoek ofwel het 'normale' rijgedrag van automobilisten die gebruik hebben gemaakt van een deel van de Windmolenbroeksweg ter hoogte van de dynamische wegkantsystemen niet te beïnvloeden. Bij deze nodigen wij uit om nader kennis te maken van onderhavig project en wel op woensdag 30 mei aanstaande. Op deze dag bent u vanaf 09.45 uur van harte welkom in het stadhuis van de gemeente Almelo, Stadhuisplein 1, 7607 EK Almelo.

Hopende u te mogen begroeten op voorlichtingsbijeenkomst,

CROW Gemeente Almelo

Dr. H.D. Spittje A. Sjoers
Projectmanager Openbare Ruimte & Wethouder
Infrastructuur CROW

CROW ( Galvanistraat 1, 6716 AE Ede ( Postbus 37, 6710 BA Ede Telefoon (0318) 69 53 00 ( Fax (0318) 62 11 12 ( E-mail crow@crow.nl ( Website www.crow.nl Postbank 233419 ( ING-bank 66 72 11 446 ( Handelsregister 41150929 ( BTW-nr. NL 0030.14.472.B.01


---- --