Ingezonden persbericht


Startsein voor nieuwbouwproject Zuidland in Purmerend

Op woensdag 30 mei zal de heer J.Th. Engels, wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen van Purmerend, het officiële startsein geven voor de bouw van 77 huurwoningen en een woonzorgcentrum aan het Abel Tasmanplein in Weidevenne. Het woonzorgcentrum, dat uit 50 woonunits en diverse zorgvoorzieningen zal bestaan, is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen Woningstichting Rochdale en Zorgcirkel Waterland. Het nieuwbouwproject, dat de naam Zuidland krijgt, wordt begin 2009 in gebruik genomen.

De plannen voor de bouw van complex dateren al uit van vóór de eeuwwisseling, toen een andere organisatie met de ontwikkeling begon. Dat bouwplan bleek niet haalbaar, waarna twee andere partijen - Rochdale en Zorgcirkel Waterland - met nieuwe plannen kwamen die wél uitvoerbaar bleken. Delta Forte is de projectontwikkelaar en BAM Woningbouw de aannemer van dit project.

Veiligheid en comfort

De huurwoningen zijn bestemd voor senioren en bewoners met een zorgindicatie. Zij kunnen straks gebruik maken van de voorzieningen die het woonzorgcentrum biedt. Van de 77 appartementen die Rochdale realiseert, worden er 30 in de sociale huursector en 47 in de vrije huursector gebouwd. De meeste zijn driekamerappartementen, maar er komen ook zeven woningen met vier kamers. Twee van de drie woonblokken (lamellen) staan via een loopbrug met elkaar in verbinding. De toekomstige bewoners van deze gebouwen kunnen standaard beschikken over een aantal technische snufjes die hen extra veiligheid en comfort bieden. Voor het openen en sluiten van hun voordeur, krijgen ze een key-card. Als bij binnenkomst de voordeur wordt geopend, gaat het licht in de gang automatisch branden. Verder krijgen de appartementen een videofooninstallatie, zodat de bewoners kunnen zien wie er aanbelt. Ook in de keuken is aan veiligheid gedacht. Zo gaat de kookplaat bij het verlaten van de woning automatisch uit.

Zorg op maat

Voorts kunnen de bewoners tegen betaling "zorg op maat" krijgen die vanuit het woonzorgcentrum wordt aangeboden. Eén van de mogelijkheden is een abonnement op een alarmeringssysteem dat bewoners in geval van nood automatisch in contact brengt met een hulpverlener van De Zorgcirkel.

Het Woonzorgcentrum

In het zorgcentrum komen 32 woonunits voor dementerende ouderen. De units zijn verdeeld over kleinschalige wooneenheden van maximaal zes bewoners. De bewoners van de overige 18 units wonen zelfstandig met, waar nodig, ondersteuning van De Zorgcirkel. Verder komen er op de begane grond verschillende ruimten van waaruit zorg- en andere diensten worden verleend, zoals behandelruimten, ruimtes voor dagactiviteiten, een Wijksteunpunt, een Orangerie en een Seniorenrestaurant. Ook andere senioren uit de wijk kunnen van deze functies gebruik maken. Een ruimte elders in het nieuwbouwcomplex zal worden verhuurd aan de Prinsenstichting. Daar zullen dagactiviteiten plaatsvinden voor bewoners met een verstandelijke beperking.



Ingezonden persbericht