Provincie Limburg

Bijzonderheden vergadering Provinciale Staten 29 mei 2007

De vergadering van Provinciale Staten stond in het teken van de verkiezingen van de leden van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Mondelinge vragen werden gesteld over de wachtlijsten in de jeugdzorg, het Experience Park Limburg, het klooster St. Ludwig in Vlodrop en de inzet van het college van GS tijdens de periode van de 100-dagen dialoog van het nieuwe kabinet. Ook discussieerden PS over de AZL-pensioenen en werd statenbreed een motie aangenomen over de IJzeren Rijn.

Verkiezingen Eerste Kamer
Provinciale Staten brachten 47 stemmen uit, te weten: 18 stemmen op lijst 1, CDA: F.J.M. Werner;
8 stemmen op lijst 2, PvdA: 6 op H.C.P. Noten, 1 op J.J. Sylvester, 1 op V.G. Dirksen;
7 stemmen op lijst 3, VVD: U. Rosenthal;
2 stemmen op lijst 4, GroenLinks: C.P. Thissen; 9 stemmen op lijst 5, SP: 7 op M.J.M. Kox, 2 op T.M. Roukema;
1 stem op lijst D66: J.L.A. Boogerd-Quaak;

1 stem op lijst 9 Onafhankelijke Senaatsfractie: E.W.J.B.I. Kraak;
1 stem op lijst 10, Partij voor de Dieren: N.K. Koffeman.

Mondelinge vragen
Wachtlijsten in de jeugdzorg
Kees Schröer stelde namens GroenLinks vragen over de toename van de wachtlijsten in de jeugdzorg en de aanpak daarvan. Gedeputeerde Wolfs gaf aan dat er een plan van aanpak is waarover op 6 juni a.s. met de minister en met de instellingen overleg wordt gevoerd. De motie die GroenLinks inbracht met als doel de wachtlijsten op zo kort mogelijk termijn weg te werken en hiervoor een extra financiering aan instellingen ter beschikking te stellen, werd door Provinciale Staten verworpen. Experience Park Limburg
Thijs Coppus (SP) stelde vragen naar aanleiding van de uitspraken van gedeputeerde Driessen over het Experience park Limburg en in het bijzonder naar de rol van de provincie in het besluitvormingsproces hierover. De heer Coppus wilde met name weten waarom de Provincie zich nu al in de discussie gemengd heeft. Gedeputeerde Driessen stelde dat de discussie over het EPL nog niet met alle partijen voldoende is besproken en dus nog niet afgerond is en dat de Provincie in dezen een verantwoordelijkheid heeft waar het gaat over regionale belangen. Door de fracties van de VVD en SP werd een motie ingediend met de strekking dat het college van GS het standpunt dient te respecteren dat er geen steun is voor het Experience Park Limburg bij het Flori

adeterrein. Deze motie werd verworpen.
Klooster St.Ludwig Vlodrop
Felix van Ballegooij (SP) uitte zijn zorgen over het aan verval en verpaupering lijdende klooster St.Ludwig in Vlodrop en vroeg hierover het standpunt van Gedeputeerde Staten. Gedeputeerde Lebens gaf in zijn beantwoording aan dat indien het college via de minister een verzoek bereikt om het klooster van de monumentenlijst af te halen, het college daar niet negatief tegenover staat. Restauratie is onbegonnen werk; de herontwikkeling van het gebied wordt door gedeputeerde Driessen opgenomen.
Inzet van het college van GS tijdens de periode van 100-dagen Jos van Rey (VVD) stelde een aantal vragen over (het resultaat van) de inzet van het college tijdens de 100 dagen durende dialoogperiode van het nieuwe kabinet Balkenende 4. In zijn beantwoording gaf gouverneur Frissen aan dat het college permanent een krachtige lobby voert naar Den Haag maar wenste daar op dit moment niet inhoudelijk op in te gaan. Gouverneur Frissen zegde toe dat het college medio september verantwoording zal afleggen over de (resultaten van de) limburglobby.

Discussie AZL pensioenen
Voor de behandeling van dit punt werd door de heer Niks, woordvoerder van het actiecomité Mijnwerkerspensioenen, gebruik gemaakt van het recht van inspreken. Het actiecomité dringt erop aan uit de opbrengst van de verkoop van AZL aan ING eerst en vooral een uitkering voor koempels en weduwen van koempels ter beschikking te stellen en verder geld vrij te maken voor mijnprojecten op scholen, een nationaal monument voor de mijnwerker en een mijnmuseum.
Een statenbrede motie werd aangenomen waarmee het college van GS wordt opgeroepen overleg te initiëren tussen de Stichting De Weijerhorst en de koempels met als doel gezamenlijke overeenstemming te bereiken over de besteding van de middelen. Bij de besteding van de middelen dient aandacht gegeven te worden aan het individu (koempels en nabestaanden), het collectief (herdenking van de mijnwerker en mijnbouwhistorie) en de omgeving door duurzame versterking van de mijnstreek door investering in werkgelegenheid, opleiding en innovatie.

IJzeren Rijn
Een statenbrede motie werd aangenomen waarmee het college wordt opgeroepen om zo spoedig mogelijk alle mogelijke initiatieven te nemen richting Regering en Tweede Kamer om te komen tot een afgewogen besluit t.a.v. de IJzeren Rijn. Daarbij hebben Provinciale Staten de wens uitgesproken dat de discussie rond de reactivering verbreed dient te worden tot alle onderdelen van het historische tracé en alternatieve tracés in gezamenlijkheid met België en Duitsland én dat er geen goederentreinen het historische tracé zullen gebruiken.

Gewogen stemmingen
Provinciale Staten gingen akkoord met het gewijzigde initiatiefvoorstel van de fracties CDA, PvdA en PNL met betrekking tot gewogen stemmingen. Concreet houdt dit in dat gewogen stemmingen binnen de commissies voorlopig van de baan is, in afwachting van een nieuw voorstel over het commissiestelsel. Gewogen stemmingen in het Presidium blijft bestaan ervan uitgaande dat het Presidium slechts bij uitzondering bij stemming besluit.

29-5-2007 21:54