NEN


Nieuwe eisen voor cementgebonden dekvloeren

dinsdag 29 mei 2007, 14:44

De norm voor in het werk vervaardigde cementgebonden dekvloeren is aangepast aan de laatste (Europese) ontwikkelingen en de huidige Nederlandse praktijk. Vloerleveranciers, aannemers, bestekschrijvers en ontwerpers van deze dekvloeren moeten rekening houden met de nieuwe criteria. De aanpassingen staan in een wijzigingsblad bij NEN 2741 'In het werk vervaardigde vloeren - Kwaliteit en uitvoering van cementgebonden dekvloeren'. Dit document is in ontwerp verschenen. Belanghebbenden kunnen commentaar bij NEN indienen tot 1 augustus 2007.

Het wijzigingsblad harmoniseert de nieuwe sterkteaanduiding Cw in de regelgeving voor dekvloeren. Verder introduceert het document de 'BRE-screed test' als middel om de gebruikswaarde van een dekvloer te beoordelen. In het wijzigingsblad is ook het al dan niet moeten hechten beter aangeduid. Hechting is voortaan een prestatie die niet meer vanzelfsprekend is. De betrokken partijen moeten de eisen hiervoor overeenkomen. Vloerleveranciers en andere gebruikers van de norm moeten de te stellen eisen aan de dekvloer voortaan ontlenen aan het gebruik en aan de afwerking die op de dekvloer komt. Om hieraan richting te geven is in een informatieve bijlage een overzicht opgenomen van relevante eigenschappen van een dekvloer in relatie tot gebruik en afwerking. Bijlage A uit de huidige norm vervalt.

Optimale afstemming
De commissie die dit wijzigingsbladontwerp heeft opgesteld, heeft naast de status van normcommissie de status van voorschriftencommissie van de Stichting Civieltechnisch Centrum Uitvoering Research en Regelgeving CUR. Met deze samenwerking willen NEN en CUR, in het belang van alle bouwpartijen, optimale onderlinge afstemming bevorderen van hun activiteiten op dit gebied.

Meer weten?
Een commentaarformulier is op te vragen bij NEN-Bouw, telefoon (015) 269 03 55 of e-mail joyce.polderman@nen.nl. Nadere informatie is te krijgen bij drs. ing. Martijn van der Steen, normalisatieadviseur bij NEN-Bouw, telefoon (015) 2 690 444, e-mail martijn.vandersteen@nen.nl, of bij NEN-Klantenservice.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 2741:2001 nl (Norm) NEN 2741:2001/Ontw. A1:2007 nl (Norm) NEN BouwMail (Publicatie) Zie het origineel