NEN


Ventilatiesysteem met verlaagd EPC

dinsdag 29 mei 2007, 15:02

Het nieuwe DucoTronic System - CO is een Vraaggestuurd Natuurlijk Ventilatiesysteem met gecontroleerde, natuurlijke luchttoevoer via de ventilatieroosters en centrale, mechanische luchtafvoer via de afvoerventilator. Het systeem stemt de ventilatie af op de mate van luchtverontreiniging. Een sensor meet naast de ruimtetemperatuur de C0 , een goede graadmeter voor de luchtkwaliteit.

Door een efficiëntere ventilatie wordt minder lucht toegevoerd en hoeft minder lucht te worden opgewarmd. Bovendien verplaatst de gelijkstroomventilator minder lucht, waardoor hij minder energie verbruikt. Het systeem zorgt hierdoor volgens Duco 'Ventilation & Sun Control' voor een gezonde leefomgeving: verse buitenlucht naar binnen, en het systeem stemt de ventilatie af op de mate van luchtverontreiniging.

De luchttoevoer wordt constant gehouden, waardoor het ventilatieniveau winddrukonafhankelijk is. Dit voorkomt hinderlijke tocht. Omdat de temperatuur van de ruimte en de toetredende lucht worden gemeten, wordt de ventilatie naar de omstandigheden aangepast. Als het weer het bijvoorbeeld toelaat, kan extra worden geventileerd. De gebruiker kan echter ook zelf altijd de stand van de roosters veranderen. Als u een raam of deur openzet, past het systeem zich aan.

Energiebesparend
Omdat de gelijkstroomventilator minder lucht verplaatst, verbruikt hij minder energie. Met het nieuwe ventilatiesysteem is een energiebesparing tot 0,26 op de energieprestatiecoëfficient (EPC) mogelijk, conform NEN 5128. Het energiebesparende effect kan met het EPC-herberekeningsprogramma gemakkelijk worden berekend. Het systeem vraagt weinig onderhoud: de sensoren zijn onderhoudsvrij. Men hoeft maar één keer per jaar het insectenwerend rooster schoon te maken. Driejaarlijks onderhoud door een onderhoudsinstallateur is voldoende en door automatische zelfijking is een lange levensduur gegarandeerd. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 5128:2004 nl (Norm) NPR 5129:2005 nl (Norm) NEN 2916:2004 nl (Norm) NPR 2917:2005 nl (Norm) Praktijkgids Bouwbesluit Ventilatie (Publicatie) NEN BouwMail (Publicatie)