GroenLinks

Vier zetels voor GroenLinks in de Eerste Kamer

29 mei 2007

Uit de voorlopige uitslag van de Eerste-Kamerverkiezingen blijkt dat GroenLinks 4 zetels krijgt in de Senaat. GroenLinks krijgt daarmee een zetel minder dan op grond van de lijstverbinding met de Partij voor de Dieren mocht worden verwacht. De SP krijgt nu 12 in plaats van de voorspelde 11 zetels.

Een GroenLinks-Statenlid uit Noord-Holland bracht een ongeldige stem uit door zeven hokjes rood te kleuren in plaats van één. Als deze stem wél geldig was geweest, zou GroenLinks overigens nog geen vijfde zetel gekregen hebben. Dit laatste komt doordat de Partij voor de Dieren in de provincie Utrecht een extra stem kreeg van een onafhankelijk Statenlid.

Voorkeurstemmen voor Jan Laurier
De drie leden van de Zuid-Hollandse Statenfractie hebben demonstratief voorkeurstemmen uitgebracht op Jan Laurier (nummer 9 op de kandidatenlijst). Hij kan op basis daarvan als vierde Senator in de Eerste Kamer komen.
Lijsttrekker Tof Thissen, nu ook al senator, reageerde verrast en teleurgesteld op de uitkomst van de Eerste-Kamerverkiezingen: "Herman Meijer niet in de senaat is heel erg, onze vijfde zetel kwijt aan de SP is heel erg en Yolan Koster niet in de Senaat is het superlatief daarvan". Naast Thissen zijn Britta Böhler en Tineke Strik gekozen tot Eerste-Kamerlid voor GroenLinks.

Partijbestuur stelt onderzoek in
Het partijbestuur van GroenLinks betreurt de gang van zaken en de (individuele) acties van betrokken Statenleden. Het bestuur heeft op dit moment nog onvoldoende inzicht in de achterliggende redenen, maar wil het debat daarover niet uit de weg gaan. Daarom spreekt het partijbestuur de komende dagen met alle betrokkenen over de ontstane situatie.