Gemeente Stadskanaal

Maximumsnelheid van 30 naar 50 km per uur

Op de volgende wegen: Exloërweg, 1e Exloërmond, 2e Exloërmond en de Onderste Veenweg moet de maximumsnelheid van 30 naar 50 kilometer per uur worden verhoogd. Dit stelt het college van B &W voor aan de gemeenteraad. De genoemde wegen krijgen een andere functie en veranderen van erftoegangsweg in ontsluitingsweg. Erftoegangswegen ontsluiten de woningen op de weg. Op een ontsluitingsweg staat de verkeersfunctie centraal: dit zijn doorgaande wegen die de gebieden met elkaar verbinden.

De straten Noorderdiep, Pekelderstraat en Telefoonweg behouden de erftoegangsfunctie. Vanwege het landelijke karakter wordt het snelheidsregime op deze wegen aangepast naar 50 km per uur. De evaluatie ligt ter inzage in het gemeentehuis van Stadskanaal.

Informatie over servicenummer en onze buitendienst

Drukke periode voor groenonderhoud

Het gunstige lenteweer, zon afgewisseld met regen, maakt dat het groen veel onderhoud vraagt. Dit seizoen is dus een drukke periode voor onze collega's van de buitendienst. Zij doen hun uiterste best uw woonomgeving zo goed mogelijk te onderhouden.

Wat gaan we in juni doen aan groenonderhoud?
In mei is er gemaaid en geschoffeld en ook in juni wordt er gemaaid en gesnoeid:

* maaien rondom obstakels. Met obstakels bedoelen we bijvoorbeeld de speeltoestellen op de speelveldjes, de verkeersborden in de bermen en groenstroken en de bankjes;

* snoeien van de hagen en laaghangende takken;
* verwijderen van opschot van de bomen. Hiermee bedoelen we takken van bomen die naast de bomen uit de grond groeien.

Takkenroute populair

In april hebben 470 bewoners gebruik gemaakt van de takkenroute. Vergeleken met voorjaar 2006: een stijging van 137 aanmeldingen!

Servicenummer- top 4 van april 2007

In april 2007 is er 647 keer gebeld met het servicenummer voor reguliere meldingen. De aanmeldingen voor de takkenroute hebben we niet meegeteld.
De top 4 van meldingen in april 2007:

1. Containers: 167 meldingen

2. Groenonderhoud; 124 meldingen

3. Zwerfvuil: 51 meldingen

4. Gemeentelijke afvalverwerking: 36 meldingen

De top 4 van april wijkt niet zoveel af van de top 4 van de vorige maanden. In de maanden januari, februari en maart 2007 is er ook het meest gebeld over containers. Bewoners uit De Hagen, Musselkanaal en Onstwedde belden in april het meest met het servicenummer. In april zijn er een behoorlijk aantal mel-dingen over het groenonderhoud binnengekomen.

Grootste klacht: dumpen van groen

Eén van de redenen van deze meldingen is dat bewoners die een groenstrook van de gemeente hebben gekocht, het `oude groen' in en op het gemeentelijke groen storten. Oude uitgebloeide struiken, bloemen en planten worden her en der neergegooid. Dit veroorzaakt bij andere bewoners irritatie, waarna zij met het servicenummer bellen. Wij verzoeken bewoners die een groenstrook van de gemeente kopen, de struiken en planten in de groene container te doen of naar de gemeentelijke afvalverwerking te brengen.

Grote schoonmaak in de vijvers de Hagen

Zoals op de nieuwspagina van 16 mei en op onze website is aangegeven, worden de vijvers in De Hagen vanaf 29 mei tot en met 22 juni gebaggerd. De vijvers worden leeggepompt en het baggerslib wordt verwijderd, waarna het water weer terug in de vijvers wordt gepompt. Voor de veiligheid is het gebied rondom de vijvers gedurende de werkzaamheden afgezet met bouwhekken. De aannemer heeft de omwonenden per brief ingelicht.

Bekendmakingen: voornemen gemeenteraad

In haar vergadering van 21 mei 2007 heeft de gemeenteraad het voornemen uitgesproken om:

* Het openbaar primair onderwijs in de gemeente te verzelfstandigen en te laten fuseren met het openbaar primair onderwijs van de gemeenten Menterwolde en Veendam.

* De instandhouding van de openbare scholen per 1 januari 2008 over te dragen aan een daartoe op te richten stichting.

Beleidsregels categoriale regeling bijzondere bijstand voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Stadskanaal 2007

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij hebben besloten in de vergadering van 15 mei 2007 de Beleidsregels categoriale bijzondere bijstand voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Stadskanaal 2007 vast te stellen. De `Beleidsregels categoriale regeling bijzondere bijstand voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Stadskanaal 2007' vervangen `Beleidsregels categoriale regeling bijzondere bijstand voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Stadskanaal 2006'.

De beleidsregels treden een dag na deze bekendmaking in werking, dus op 31 mei 2007 en werken terug tot 1 mei 2007. De beleidsregels liggen met ingang van vandaag zes weken lang ter inzage in het publieksbureau van het gemeentehuis. U kunt de beleidsregels ook vinden op onze digitale regelingenbank, en wel met het volgende adres: http://www.regels-stadskanaal.nl/regelingen/Beleidsregels_categoriale_ regeling_bijzondere_bijstand_chronische_zieken_gehandicapten_en_oudere n_Stadskanaal_2007/31-05-2007

Open Dag Muziekschool op 2 juni

Zaterdag 2 juni houdt de Muziekschool Zuid-Groningen open dag. In Stadskanaal kunt u luisteren naar muziekuitvoeringen van docenten en leerlingen. U krijgt de kans om allerlei muziekinstrumenten te bespelen. Buiten is ook vanalles te doen: op het Stadsplein treden diverse ensembles op en de djembé-groep trekt door het centrum.

In Ter Apel zijn er demonstraties door docenten en leerlingen: in de bibliotheek maar ook buiten op het Molenplein. Tevens is er een informatiestand. De koffie/ thee staat klaar.

Openingstijden open dag Muziekschool

Ter Apel: 10.00-12.00 uur
Stadskanaal: 14.00-16.00 uur.

Komen er gasleidingen van Gasunie onder Stadskanaal?

Gasunie wil twee aardgastransportleidingen aanleggen van Midwolda naar Ommen. Deze gasleidingen hebben ieder een lengte van ca. 102 km, een diameter van 120 cm en een ontwerpdruk van 79,9 bar. Het beoogde tracé ligt grotendeels parallel aan bestaande gastransportleidingen en voert onder meer door de gemeente Stadskanaal, ter plaatse van de Unikenstraat nabij de grens met de gemeente Veendam.

Gasunie zal later een milieueffectrapport (MER) maken. Zo kan het milieubelang goed worden meegewogen in de besluitvorming. Als voorbereiding op het MER heeft Gasunie een startnotitie geschreven. Hierin worden de achtergronden van het project behandeld, geeft Gasunie aan wat het beoogde tracé van de gas-transportleidingen en welke milieuaspecten in het MER onderzocht zullen worden. Vanaf donderdag 31 mei tot en met woensdag 11 juli 2007 ligt de bijbehorende Startnotitie Leidingen Midwolda/Meeden-Ommen ter inzage.

Startnotitie ter inzage

De startnotitie ligt tegelijkertijd ter inzage bij de betrokken gemeenten, waterschappen en Rijkswaterstaat. De startnotitie ligt tijdens de openingsuren ter inzage in het publieksbureau van het gemeentehuis, Raadhuisplein 1 in Stadskanaal, T (0599) 631 436 en in het waterschapshuis van het waterschap Hunze en Aa's, Aquapark 5 te Veendam, T (0598) 693 800. De startnotitie is ook op het internet beschikbaar: www.bureau-energieprojecten.nl.

Op grond van art. 7.14 Wet milieubeheer kan een ieder zienswijzen ten aanzien van de startnotitie kenbaar maken. Tot en met 11 juli 2007 kunt u aangeven wat volgens u in het MER onderzocht moet worden om de benodigde besluiten te kunnen nemen. Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen aan:

SenterNovem, Bureau Energieprojecten
T.a.v. de heer mr. ir. C.J.H. van den Bosch
Postbus 93144
2509 AC Den Haag

U wordt verzocht daarbij duidelijk te vermelden dat u inspreekt op de startnotitie Leidingen Midwolda/ Meeden-Ommen. Indien u mondeling wenst in te spreken, kunt u dit doen door te bellen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79. U kunt in uw zienswijze verzoeken dat uw persoonlijke gegevens niet openbaar gemaakt worden.

Ruimtelijke ordening

Burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal maken bekend dat zij het voornemen hebben vrijstelling voor het volgende bouwplan te verlenen aan:

* Borgesius Beheer B.V., Electronicaweg 7 in Stadskanaal voor het uitbreiden van het bedrijfspand op het perceel Electronicaweg 7 in Stadskanaal.

Vrijstelling wordt gevraagd volgens artikel 19, derde lid van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Het ontwerp van het vrijstellingsbesluit en de daarop betrekking hebbende stukken liggen gedurende zes weken ter inzage bij het team bouw, milieu en bijzondere wetten, Raadhuisplein 1 in Stadskanaal.
Als u het niet eens bent met dit voornemen, dan kunt u uw zienswijze schriftelijk van 31 mei t/m 11 juli 2007 aan burgemeester en wethouders kenbaar maken. Voor nadere informatie over dit plan kunt u contact opnemen met de heer G.J. Jansen, T (0599) 631 605.

Voorontwerp-bestemmingsplan `Landelijk Gebied'

Burgemeester en wethouders van Stadskanaal maken bekend, dat vanaf donderdag 31 mei tot en met woensdag 4 juli 2007 het voorontwerpbestemmingsplan `Landelijk Gebied' bij het publieksbureau van het gemeentehuis, Raadhuisplein 1 in Stadskanaal, ter inzage ligt. Het plan ligt ook ter inzage in de bibliotheek aan het Geert Teisplein in Stadskanaal. Het bestemmingsplan is vanaf 7 juni 2007 ook digitaal te raadplegen op de website www.stadskanaal.nl, onder plannen en projecten.

Het plangebied beslaat globaal gezien het gehele grondgebied van de gemeente Stadskanaal met uitzondering van de kernen Stadskanaal, Stadskanaal Noord, Ceresdorp, Musselkanaal, Onstwedde, Alteveer en Mussel het bedrijvenpark Stadskanaal en het industrieterrein Dideldom. Met dit nieuwe bestemmingsplan wordt onder meer beoogd de planologisch juridische regeling voor het gebied te actualiseren en te uniformeren en voorts het mogelijk maken van enkele ruimtelijke ontwikkelingen. Het plan gaat de nog geldende planologische regelingen voor het gebied vervangen.

Gedurende de periode van ter inzage legging kunnen belanghebbenden schriftelijk of mondeling een inspraakreactie omtrent het voorontwerpbestemmingsplan `Landelijk Gebied' indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Stadskanaal, postbus 140, 9500 AC Stadskanaal. Dit kan ook per e-mail: gemeente@Stadskanaal.nl. Voor het indienen van een mondelinge inspraakreactie kunt u contact opnemen met het publieksbureau, T (0599) 631 436.

Over het voorontwerpplan worden vijf informatiebijeenkomsten georganiseerd. Deze worden gehouden op dinsdag 5 juni 2007 in de patio van het gemeentekantoor, aan het Raadhuisplein 1 (zij-ingang) in Stadskanaal, op donderdag 7 juni 2007 in de Ekkelkaamp aan de Kerklaan 7 in Onstwedde, op dinsdag 12 juni 2007 in café De Mussel, Musselweg 41 in Mussel op woensdag 13 juni 2007 in Hotel Platen, Kruisstraat 1 in Musselkanaal en op donderdag 14 juni 2007 in de Drijscheer, Keiweg
1 in Alteveer. De informatiebijeenkomsten worden alle gehouden van 16.00 tot 20.00 uur. Er kunnen vragen worden gesteld en er kan een toelichting worden gegeven.

Bouwplannen

Wie bouwplannen heeft, moet (meestal) een vergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeente publiceert alle ingekomen aanvragen. Zo kan iedereen op tijd op de hoogte zijn over wie van plan is te gaan bouwen of verbouwen. De beslissingstermijn voor een lichte bouwvergunning is zes weken en voor een reguliere bouwvergunning twaalf weken. Alleen tegen een verleende vergunning kan door belanghebbenden bezwaar gemaakt worden, dus niet tegen een aanvraag. In de periode van 15 mei t/m 24 mei 2007 zijn de volgende aanvragen om een vergunning ingediend.

Stadskanaal

* Badstraat 9, voor het uitbreiden van de woning, d.d. 16 mei,
* Essenhage 16, voor het plaatsen van een garage, d.d. 15 mei,
* Willem Drenthlaan 2, voor het oprichten van een garage, d.d. 21 mei,

* Beatrixstraat 54, voor het verwijderen van restanten asbesthoudende golfplaten, d.d. 15 mei,

* Gasselterstraat ong., voor het gedeeltelijk vernieuwen van de spoorbrug, d.d. 21 mei,

* Wielewaalhof 119, voor het uitbreiden van de woning, d.d. 21 mei,
* Drentsemonden 36, voor het verwijderen van asbesthoudende Colovinyltegels, d.d. 22 mei,

* Unikenstraat 94, voor het bouwen van een schuur met carport, d.d. 24 mei,

* Verbindingsweg 22, tegenover, voor het uitbreiden van de kapschuur, d.d. 16 mei.

Musselkanaal

* Stadswijk ong., voor het bouwen van een bedrijfsloods, d.d. 16 mei.

Onstwedde

* Holte 2, voor het uitbreiden van een woning, d.d. 16 mei,
* Dorpsstraat 36, voor het verbouwen en uitbreiden van een bedrijfspand tot winkel, d.d. 22 mei,

* Jensinghelaan 54, voor het bouwen van een garage en wijzigen van de woning, d.d. 21 mei.

Alteveer

* Beumeesweg 30A, voor het bouwen van een bedrijfspand, d.d. 16 mei.

Mussel

* Musselweg 25, voor het gedeeltelijk plaatsen van een nieuwe gevel om de bestaande gevel met kozijn, d.d. 16 mei.

De rayonarchitect van de welstandscommissie komt op de maandag van alle even weken om 13.30 uur. Deze bijeenkomsten zijn openbaar. Belanghebbenden kunnen zich melden bij de receptie. De uitslag van het welstandsadvies is op de oneven weken op maandag van 16.00 tot 17.00 uur op te vragen bij de heer J. de Vries, T (0599) 631 436. Voor nadere informatie over deze bouwplannen of verleende vergunningen kunt u contact opnemen met onze medewerker van het team bouw, milieu en bijzondere wetten, de heer G.J. Jansen, T (0599) 631 605.
* 30 mei 2007