Ingezonden persbericht


NEDERLANDSE ONDERNEMERS BEHOREN TOT MINST GESTRESSTE ONDERNEMERS TER WERELD

Alphen aan den Rijn, 30 mei 2007 - Ondernemers in Nederland behoren tot de minst gestresste zakenmensen in de wereld. Nog geen vier op de tien ondernemers voelde in 2006 meer stress dan in het voorgaande jaar. Alleen in Zweden en Ierland gaat het er nog iets rustiger aan toe. Groot is het contrast met ondernemers in China, waar de meest opgejaagde zakenmensen in de wereld te vinden zijn. Ruim acht van de tien ondernemers in deze gigantische groei-economie geven aan dat hun stressniveau in 2006 is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat blijkt uit het International Business Report (IBR) van accountants- en adviesorganisatie Arenthals Grant Thornton.

China wordt op de voet gevolgd door Taiwan en de opkomende economieën India en Rusland, waar de toename van stress slechts een paar procenten lager ligt. Volgens het IBR, dat resultaten weergeeft van onderzoek onder 7.200 ondernemingen in 32 landen, vindt iets meer dan de helft van alle ondernemers wereldwijd dat het stressgevoel vorig jaar is toegenomen. Opvallend daarbij is dat ondernemers in de Europese Unie en de landen van de Noord-Amerikaanse Vrijhandelszone (NAFTA) daar percentagegewijs ruim onder blijven, terwijl bedrijfseigenaren in Oost-Azië er juist ruim boven zitten.

Vorig jaar meldden alle landen in het IBR een toename van stress. Ook in het huidige IBR onderzoek rapporteerden alle landen een stijging van het stressniveau, maar in bijna tweederde van alle landen was het een lagere stijging dan in het voorgaande jaar. Het grootste verschil werd gemeten in de Filippijnen, waar 76 procent in 2005 een stijging van stress meldde, ten opzichte van 64 procent in 2006; een verschil van 12 procent. Ook in Ierland, Japan en Mexico was het verschil met 10 á 11 procent groot. In andere landen ligt het verschil op enkele procenten.

Lange werkdagen

Het IBR laat ook zien dat ondernemers wereldwijd gemiddeld 53 uur per week aan hun werk besteden. In Europa wordt gemiddeld het minste aantal uren gedraaid: 50. In Oost-Azië en de NAFTA-landen is dit respectievelijk 53 en 54 uren. Ondernemers in de opkomende economieën neigen ernaar de meeste uren te maken, met India en Argentinië als absolute koplopers met 57 uren per week. Australië, Armenië en Botswana doen het met 56 uur maar net iets rustiger aan. Italianen zijn het minste aantal uren per week productief: 47. Andere landen waar relatief gezien minder uren worden gemaakt, komen vooral uit de Europese Unie. Ondernemers in Nederland, Zweden, Spanje en Ierland besteden 48 uren per week aan hun zakelijke taken.

"De stressfactor blijft wereldwijd stijgen", concludeert corporate finance specialist Peter den Hertog van accountants- en advieskantoor Arenthals Grant Thornton. "En het lijkt erop dat de toename van stress gelijke tred houdt met de groeisnelheid en de lange werkdagen die in veel opkomende economieën worden gemaakt om de nieuwe kansen en mogelijkheden die er liggen te grijpen en te gelde te maken."

"Het is ook opvallend dat de kortere werkweek in Europa samen lijkt te gaan met de laagst gemeten stijging van de stressfactor. Het lijkt erop dat Europese ondernemers wereldwijd gezien het best in staat zijn om een balans te vinden tussen aandacht voor de zaak en aandacht voor andere kwaliteitsaspecten van het leven. Maar je kunt dit niet als zekerheid aannemen, vooral omdat de cijfermatige verschillen tussen de landen niet bijzonder groot zijn."

Strategische keuzes

Volgens Den Hertog wordt het stressgevoel bovendien niet zozeer veroorzaakt door de hoeveelheid werk, maar veel meer door de manier waarop met die hoeveelheid wordt omgegaan en de mate waarin de bedrijfsprocessen worden beheerst. "Er komt heel veel op ondernemers en bedrijfseigenaren af. Voor veel Nederlandse ondernemers geldt bijvoorbeeld dat zij met de opkomst van lagelonenlanden voor belangrijke strategische keuzes staan. Het is belangrijk dat zij in alle hectiek in staat zijn hun toekomstvisie te bepalen. Daarvoor is nodig dat de ondernemer boven de dagelijkse drukte wordt "uitgetild" en overzicht houdt over zijn bedrijf en de markt. Arenthals Grant Thornton helpt daarbij door de onderliggende bedrijfsinformatie inzichtelijk te maken en van de juiste analyse en adviezen te voorzien."

"De 24-uurs economie en de almaar toenemende technologische mogelijkheden verhogen de druk op ondernemers om op ieder moment van de dag bereikbaar te zijn, met alle gevolgen van dien voor hun gevoel van welbevinden. Den Hertog: "Ik denk dat er voor velen nog een grote uitdaging ligt om door modern ondernemerschap een zinvolle balans in werk en privé te creëren, mét behoud van een sterke concurrentiepositie."

Over Arenthals Grant Thornton

Arenthals Grant Thornton is een accountants- en adviesorganisatie met acht vestigingen in de Randstad. Met 450 specialisten en ondersteunende medewerkers bedient Arenthals Grant Thornton middelgrote en grote ondernemingen, dga's en familiebedrijven. De activiteiten liggen op het gebied van accountancy, belastingadvies, bedrijfsjuridische zaken en specialistische diensten. Arenthals Grant Thornton is lid van Grant Thornton International, een wereldwijd netwerk van zelfstandig opererende onafhankelijke accountants- en advieskantoren. Grant Thornton is met 22.000 professionals actief in 113 landen en beschikt over een netwerk van 521 kantoren. Arenthals Grant Thornton combineert grenzenloze expertise met een lokale kennis en betrokkenheid - het verschil tussen groot en beter.


- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor de redactie,