Arbeidsinspectie controleert bescherming tegen kankerverwekkende kwartsstof in de bouw

C/PEV/2007/46

30 mei 2007

De Arbeidsinspectie gaat kijken of bouwvakkers voldoende worden beschermd tegen de risico's van kwartsstof. Deze stof is zeer schadelijk voor de gezondheid. Tot half oktober voert de Arbeidsinspectie controles uit op ruim zeshonderd bouwlocaties.

Kwartsstof is een zeer fijn stof dat vrijkomt bij verschillende bouwwerkzaamheden, zoals frezen, slijpen, polijsten en schuren van baksteen, natuursteen of gasbeton. Inademen van te hoge concentraties kwartsstof kan leiden tot ademhalingsproblemen, longziektes en kanker. Onderzoek wijst uit dat 100.000 bouwvakkers last hebben van stof. Zo'n 10.000 lopen serieus gevaar door blootstelling aan kwartsstof. In 2002 kende maar iets meer dan de helft van de werknemers de gevaren en stelde slechts de helft van de werkgevers beschermingsmiddelen beschikbaar.

Om de risico's van deze gevaarlijke stof te verminderen, hebben werkgevers en werknemers de afgelopen jaren in verschillende arboconvenanten afspraken gemaakt. Bouwvakkers zijn voorgelicht over de gevaren en hoe die te voorkomen. Nieuwe apparatuur maakt veilig werken met kwartsstof mogelijk en nieuwe richtlijnen geven duidelijk aan in welke situatie welke beschermingsmaatregel nodig is. De Arbeidsinspectie kijkt de komende maanden of de kennis en maatregelen ook in de praktijk worden toegepast.

De inspecteurs controleren bijvoorbeeld of bouwvakkers bij het slijpen van voegen of zagen van baksteen en dakpannen slijp- of zaagmachines gebruiken die het stof afzuigen of vermengen met water. Cellenbeton moet met een speciale blokkenschaar op maat geknipt worden. Bouwvakkers die gevels schoonspuiten moeten mondkapjes gebruiken met een filter dat het stof tegenhoudt. En schoonmaken van ruwe betonvloeren, bijvoorbeeld in de woningbouw, mag alleen met industriële stofzuigers. De inspecteurs zullen bij overtredingen een waarschuwing geven of een boete opleggen. Bij ernstige misstanden kunnen ze het werk stilleggen.

Categorieën: Bestuur, Cultuur en recreatie, Economie, Financiën, Huisvesting, Internationaal, Landbouw, Migratie en integratie, Natuur en milieu, Onderwijs en wetenschap, Openbare orde en veiligheid, Overig, Recht, Ruimte en infrastructuur, Sociale zekerheid, Verkeer , Werk, Zorg en gezondheid

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid