Ingezonden persbericht


LANCOM Access Points basis voor 5 GHz draadloos netwerk Diakonessenhuis Utrecht

Tilburg, 30 mei 2007 - Het Diakonessenhuis Utrecht heeft zijn draadloze netwerk op de afdelingen Cardiologie en Intensive Care gebaseerd op Access Points van LANCOM Systems. Met dit netwerk optimaliseert het ziekenhuis zijn patiëntenzorg en zet het de eerste stap in de uitrol van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Het WiFi-netwerk is gebaseerd op twaalf LANCOM L-54 Dual Wireless Access Points die signalen uitzenden op een 5 GHz-frequentie. Het Diakonessenhuis koos voor de 802.11a-standaard, omdat deze niet stoort met gevoelige medische apparatuur.

Verpleegkundigen in het Diakonessenhuis Utrecht gebruiken een mobiele Thin Client om patiëntgegevens aan het bed op te slaan. LANCOM Access Points verbinden deze kleine pc's op karretjes met het Verpleegkundig Dossier: een centrale database die een voorloper is van het EPD. Op deze manier kunnen verpleegkundigen gegevens direct en nauwkeurig opslaan. Dit scheelt aanzienlijk in tijd en kosten, en minimaliseert het aantal menselijke fouten door verkeerd overtypen of -schrijven van gegevens. Bovendien is het draadloze netwerk uiterst schaalbaar. Indien nodig is het eenvoudig uit te breiden door meer access points op andere afdelingen te plaatsen. Daardoor is het netwerk in de toekomst te gebruiken voor het opslaan en opvragen van patiëntgegevens in het EPD.

"Vroeger moesten verpleegkundigen patiëntgegevens eerst opschrijven en vervolgens overtypen. Dankzij het draadloze netwerk kunnen ze informatie direct opslaan en snel en eenvoudig opvragen, zonder dat hier papieren dossiers en archiefwerk aan te pas komen", zegt Annette van der Ven, coördinator Applicatiebeheer bij het Diakonessenhuis Utrecht. "Daarnaast hebben we het netwerk aangelegd met het oog op de toekomst. Het EPD en het Verpleegkundig Dossier kunnen namelijk niet of nauwelijks zonder een draadloos netwerk. We beschikken nu over een eenvoudig uit te breiden IT-infrastructuur die later voor het gehele ziekenhuis als basis voor het EPD kan dienen."

LANCOM Solution Partner Lumiad was met de support van LANCOM's distributeur Elspec verantwoordelijk voor de implementatie van de access points.

*****

Over het Diakonessenhuis
Het Diakonessenhuis bestaat uit drie locaties: Utrecht, Zeist en Doorn. In totaal werken er in deze ziekenhuizen 2.600 medewerkers en 140 medisch specialisten. Het Diakonessenhuis Utrecht is de grootste van de drie vestigingen. Het ziekenhuis besteedt veel aandacht aan het optimaliseren van de patiëntenzorg, bijvoorbeeld op het gebied van ICT-ondersteuning voor elektronische dossiers. Mede daarom plaatste het Algemeen Dagblad het Diakonessenhuis afgelopen jaren in zijn jaarlijkse top 10 van beste ziekenhuizen.

Over LANCOM
LANCOM Systems GmbH is een vooraanstaande Duitse producent van betrouwbare en innovatieve communicatieoplossingen voor grote ondernemingen, mkb-bedrijven, overheden en andere organisaties. Het bedrijf levert oplossingen en software voor IP-gebaseerde VPN-, VoIP- en draadloze netwerken, inclusief ondersteuning en dienstverlening. De oplossingen zijn speciaal ontwikkeld voor zakelijke klanten. LANCOM richt zich vooral op producten voor internettoegang met geïntegreerde, hoogwaardige firewalls voor ADSL-, SDSL-, ISDN- en UMTS-toegang. Daarnaast focust het bedrijf zich op uitvoerige oplossingen voor netwerkverbindingen en -beveiliging met Virtual Private Networks (VPN), draadloze netwerken (Wireless LAN) en Voice over IP. Het hoofdkantoor van LANCOM Systems GmbH is gevestigd in Würselen bij Aken. Daarnaast heeft het bedrijf verkoopkantoren in München, Reading (VK), Wenen, Bolzano (Italië), Madrid, Tilburg en Praag. Ralf Koenzen en Ulrich Prinz hebben het bedrijf opgericht en zijn de Managing Directors. Meer informatie is te verkrijgen op www.lancom-systems.nl.