Gemeente Sittard-Geleen


065_2007

PERSBERICHT

Gemeente met onderwijs aan de slag voor onderzoek huisvesting

Sittard-Geleen, 30 mei 2007 - De gemeente Sittard-Geleen gaat dit jaar een integraal huisvestingsplan opstellen voor het basis- en speciaal onderwijs, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang. Het plan komt tot stand in samenwerking met de schoolbesturen en andere betrokken partijen. Zij nemen ook een deel van de kosten voor hun rekening. Wethouder Berry van Rijswijk toont zich erg enthousiast over de samenwerking: "Het is voor het eerst dat de gemeente en deze onderwijspartners gezamenlijk een huisvestingsplan maken. Iedereen heeft zich bereid verklaard een inhoudelijke èn een geldelijke bijdrage te leveren. Ik ben erg blij met die toezegging en heb het volste vertrouwen in een vruchtbare samenwerking." Het huisvestingsplan, dat naar verwachting eind dit jaar in de raad kan worden behandeld, geeft een beeld van de gewenste huisvesting voor basisscholen, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang in de komende tien à vijftien jaar. "De uitdaging", zo geeft Berry van Rijswijk aan "is dat wij gezamenlijk van de nood een deugd kunnen maken. Wij worden straks geconfronteerd met een krimpende bevolking. Dat betekent dat er wellicht voldoende huisvestingsruimte is, maar door een goede samenwerking kunnen wij een kwaliteitsslag maken door voorzieningen te gaan combineren en clusteren."

De gemeente Sittard-Geleen heeft behoefte aan kaderstelling op het gebied van onderwijshuisvesting, en krijgt die met het opstellen van een integraal huisvestingsplan. Schoolbesturen kunnen nu jaarlijks aanvragen voor huisvestingsvoorzieningen indienen bij de gemeente. De gemeenteraad neemt eens per jaar een besluit over de ingediende aanvragen. Voor het opstellen van een plan voor de lange termijn is een integraal plan nodig, waarin wordt aangegeven in hoeverre de capaciteit en kwaliteit van schoolgebouwen voldoende is om te kunnen voorzien in de behoefte. Zeker in deze tijd is het zaak de bestaande onderwijsaccommodaties optimaal te benutten.

Gemeente, schoolbesturen, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang kunnen aan de hand van dit integraal huisvestingsplan vaststellen wanneer en waar er ruimteoverschot of -tekort is. De besturen van scholen en andere instellingen kunnen hiermee bepalen wanneer uitbreiding, fusering of zelfs opheffing aan de orde is, en wanneer bijvoorbeeld onderhoud of vervanging moet plaatsvinden. Door intensievere samenwerking en clustering kunnen ze bepalen bij welke scholen meer voorzieningen moeten komen, zoals een peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang en waar een wijziging van het schoolconcept, zoals het brede schoolconcept, wenselijk of mogelijk is.

Aanpak

Voor het opstellen van het plan wordt eerst de huidige situatie van de huisvesting in beeld gebracht. Hierna worden, in samenwerking met alle betrokken partijen, een beleidsvisie en de te bereiken doelen geformuleerd. Dit moet leiden tot een gemeenschappelijk beleidskader voor alle betrokken instanties. Op basis van die visie en doelen worden verschillende huisvestingsscenario's opgesteld en getoetst op haalbaarheid. Het eindresultaat is een integraal en afgestemd huisvestingsplan met uitgewerkte en getoetste scenario's over spreiding, huisvesting en inhoudelijke kwaliteiten voor het basis- en speciaal onderwijs en andere functies gericht op kinderen, zoals peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang in Sittard-Geleen.


---