Ingezonden persbericht


Persuitnodiging

Alkmaar, 30 mei 2007

Rioolrenovatie Alkmaar-Zuid nadert afronding

Vanmiddag om 15.45 uur zal wethouder Simon Binnendijk van Leefbaarheid de laatste regenpijp doorzagen die van de vuilwaterriolering wordt afgekoppeld in het rioolrenovatieproject in Alkmaar-Zuid. Dit gebeurt op de hoek van de Graaf-Jankade en de Mauritskade. Hiermee wordt het grootste afkoppelproject van Nederland officieel afgesloten.

Het rioolrenovatieproject werd uitgevoerd in Oud-Rochdale, Emmakwartier en Stadhouderskwartier. In januari 2006 werd met de werkzaamheden begonnen. De riolering was dringend aan renovatie toe. Met het oog op de klimaatveranderingen, waardoor het in de toekomst vaker en harder gaat regenen, is meteen een apart hemelwaterstelsel aangelegd, waarop putten en straatkolken werden aangesloten. Omwonenden werd gevraagd ook de regenpijpen aan de voorkant van de woning door te laten zagen en deze door de gemeente op het nieuwe stelsel te laten aansluiten. Dankzij goede afspraken en intensieve communicatie bleek de bereidheid om mee te werken bij de buurtbewoners ontzettend groot.

In het project bevinden zich ongeveer 900 woningen waar afkoppeling technisch mogelijk en gewenst was. Daarvan heeft de gemeente er met medewerking van de bewoners (en in Oud-Rochdale ook van woningcorporatie Woonwaard) ca. 880 kunnen afkoppelen. Waar mogelijk is ook grondwateroverlast aangepakt. Ten behoeve van het aanleggen van het riool is circa 75.000 kubieke meter grond ontgraven. Bijna 20 kilometer nieuwe rioolbuis is de grond ingegaan, waarvan 6.000 meter hemelwaterriool, 5.000 meter vuilwaterriool, 6.000 meter woningaansluitleiding voor het hemelwater en 2.250 meter woningaansluitleiding voor het vuilwater. 1.370 strekkende meter aan infiltratiekratten voor hemelwater en grondwaterbeheersing verdwenen onder de grond, 250 nieuwe putten werden geplaatst. Er kwamen bovendien zeven nieuwe overstortputten voor het hemelwater bij de sloot. Vijftig vierkante kilometer aan wegdek en stoepen werd opnieuw bestraat.

Vertegenwoordigers van de pers zijn vanmiddag van harte welkom bij de feestelijke en officiële afsluiting. Zoals gezegd is de woning op de hoek van de Mauritskade en de Graaf-Jankade de plaats van handeling, waar het vanmiddag om 15.45 uur staat te gebeuren.



Ingezonden persbericht