Ingezonden persbericht



---

Persbericht

Schoolklas in Harlingen lanceert klimaatwebgame:
"Missie Wadlandis", serious game over het waddengebied.

Harlingen, 30 mei 2007.

Vandaag lanceert de Waddenvereniging een webgame over klimaatverandering en de wadden. Het spel "Missie Wadlandis" wordt geopend door een klas van de rsg Simon Vestdijk in Harlingen. Doel van het webgame is om jongeren (14-17 jaar) bewust te maken van de gevolgen van klimaatverandering voor het waddengebied. Het spel is voor scholen beschikbaar maar kan ook gespeeld worden via www.wadlandis.nl.

Spelers van het spel starten met hun missie via Google Earth in het waddengebied. Het doel van de missie is het vinden van Prof. Dr. Plug, de verdwenen wetenschapper die een oplossing lijkt te hebben gevonden voor de stijgende zeewaterspiegel. Door het spel over het waddengebied te spelen worden jongeren bewust van de aanpassingen die in kustgebieden wereldwijd nodig zijn om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.

Klimaatcampagne van de Waddenvereniging
In de Waddenzee zijn de gevolgen van klimaatverandering merkbaar, maar de Waddenzee kan zelf ook helpen de gevolgen op te vangen. Daarvoor is wel aanpassing van het kustbeheer en natuurbeheer nodig. Het wad kan meegroeien met hoger water, maar dan moet het alsmaar ophogen van dijken worden vervangen door flexibel duinbeheer, zandsuppleties en een uitbreiding van bijvoorbeeld mosselbanken. De Waddenvereniging zegt daarom: "Geef de wadden de ruimte, voor een klimaatbestendig Nederland".

Vorige week lanceerde de Waddenvereniging haar klimaatcampagne met de klimaatwebsite www.waddenvereniging.nl/klimaatverandering.
www.wadlandis.nl © waddenvereniging 2007

"Klimaatverandering is een nieuwe uitdaging voor de Waddenzee. Ook jongeren moeten zich daarvan bewust worden. Gaming is een mooie manier om met deze doelgroep te communiceren. Wij geloven dat een online "serious game" een krachtig leermiddel kan zijn voor dit ingewikkelde probleem", aldus Hidde van Kersen, directeur van de Waddenvereniging.

Integreren wetenschappelijke data
De ontwikkelingen in de gaming en digitale technologie maken het mogelijk om wetenschappelijke data te integreren in het spel en deze gegevens in een levendige en leuke manier te presenteren. Daarmee worden deze wetenschappelijke data ook toegankelijker voor een breder publiek. Voor Missie Wadlandis is het rapport `Natuurlijke Klimaatbuffers' het uitgangspunt geweest voor de dilemma's waarmee de spelers worden geconfronteerd in het spel. Via Google Earth kan bovendien het waddengebied getoond worden waarmee de speler letterlijk het waddengebied `in vogelvlucht' kan ontdekken.

Stimuleren van (internationale) dialoog
Door het spelen van Wadlandis kunnen jongeren een beter begrip krijgen van de complexiteit van de klimaatproblematiek. De dilemma's die in het spel zijn verwerkt dienen als uitgangspunt voor de dialoog tussen jongeren onderling of op scholen.

Noot voor de redactie,