Ingezonden persbericht


Europees initiatief voor bevordering glasvezelnetten

Draka Comteq marketingdirecteur Karel Helsen gekozen tot voorzitter van FTTH

De nieuwe raad voor Fibre to the home (FTTH) projecten voegt een financiële dimensie toe aan infrastructuur, architectuur en expansie van breedband tot in woning

Amsterdam, mei 2007 - Karel Helsen is gekozen tot voorzitter van de nieuwe uitvoerende Raad voor Fibre to the Home (FTTH) projecten. Deze nieuwe, in Brussel gevestigde Raad combineert de activiteiten van de voorgaande comités voor infrastructuur en architectuur en voegt daar een economische dimensie aan toe. Zo zullen onder meer modellen voor investeringskapitaal en exploitatiekosten worden ontwikkeld voor zowel actieve als passieve technologie. Daarnaast gaat de Raad studies publiceren over gerealiseerde projecten en wordt er vorm gegeven aan de geleidelijke verspreiding van FTTH-technologie.

Karel Helsen is momenteel directeur marketing bij Draka Comteq, specialist in glasvezeltechnologie en onderdeel van het beursgenoteerde Draka Holding. Daarvoor bekleedde hij een leidinggevende positie bij de Europese tak van Global Crossing, een onderneming die 's werelds omvangrijkste glasvezel breedband infrastructuur heeft gebouwd.

'Ik ervaar de participatie in dit Europese project als zeer enerverend', aldus Karel Helsen. 'Om de FTTH projecten te laten slagen, zullen we de gehele waardeketen onder de loep moeten nemen, evenals de functionaliteit van plug and play. In Nederland beschikken we over geweldige referenties, waaronder het glasvezelproject in de gemeente Amsterdam. We leren graag van andere locale experimenten en zullen die kennis en ervaring naar andere Europese steden overdragen.'

De FTTH-Raad roept andere Europese industrietakken op om in de komende 3 à 5 jaar de ambitieuze doelstelling van een tienvoudige toename van nieuwe verbindingen te realiseren. Omdat de uitrol van de FTTH-initiatieven inmiddels wordt beschouwd als de keuze bij uitstek voor overal toegankelijke breedband in Europa, heeft de raad besloten haar activiteiten in een hogere versnelling voort te zetten. Het doel is om alle beleidsmakers te laten kiezen voor de FTTH-technologie als de Europese standaard.

Glasvezel naar de woningen is een opkomende, toonaangevende technologie die naar verwachting de telecomwereld aanzet tot transformatie. Ongeveer 16,6 miljoen huizen (8% van het Europese woningenbestand) zullen aan het eind van 2011 via FTTH zijn aangesloten. De vraag naar door FTTH geleverde bandbreedte wordt vooral gevoed door video gerelateerde diensten en de krachtige groei in de verkoop van geavanceerde consumenten elektronica. Locale overheden, nutsbedrijven en nieuwe telecommunicatiemaatschappijen zullen naar verwachting het voortouw nemen in het uitbouwen van de stadsringen. De gevestigde telecomaanbieders zullen volgen.

De snelheid waarmee breedband zich in Europa gaat verspreiden hangt af van een reeks factoren, waarvan sommigen per land variëren. Daarnaast is ook de EU wetgeving van invloed. Een volledig rapport (FTTH in Europe Forecast & Prognosis, 2006-2011) is te downloaden van: http://www.europeftthcouncil.com/extra/studies/Heavy_Reading_FTTH_Europe_2006_final.pdf

De FTTH Raad voor Europa (www.europeftthcouncil.com) is een organisatie voor marktontwikkeling met als missie het versnellen van de beschikbaarheid van toegang tot glasvezel gebaseerde breedbandnetwerken voor consumenten en bedrijven. Op enkele uitzonderingen na, ligt Europa duidelijk achter op de Verenigde Staten en de opkomende economieën in Azië qua beschikbaarheid van snelle breedbanddiensten (10 Mbps en hoger). De Raad is van mening dat de ontwikkeling van glasvezel toegang tot breedband netwerken essentieel is voor het ontwikkelen van dergelijke diensten, zodat de Europese burgers en bedrijven ervan kunnen profiteren.

De Raad heeft zich verplicht samen te werken met Europese regeringen, beleidsmakers en opinieleiders om hen kwantitatief en kwantitatief de voordelen van glasvezel gebaseerde toegang tot breedband netwerken duidelijk te maken. Gelijktijdig zal de Raad hen bijstaan bij het identificeren en slechten van de barrières die deze ontwikkeling in de weg staan. De leden van de Raad zijn afkomstig van de aanbieders in de telecommunicatiesector, van leveranciers van breedband content en uit de academische wereld.

Draka is een beursgenoteerde (Euronext) onderneming met een omzet van ¤ 2,5 miljard, 9.000 werknemers wereldwijd en een hoofdkantoor in Amsterdam. Draka is opgedeeld in twee groepen: Draka Cableteq en Draka Comteq. Laatstgenoemde richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van optische glasvezels, kabels en communicatie-infrastructuren. Het gezamenlijke bedrijf van Draka en Alcatel, Draka Comteq, is wereldwijd toonaangevend in optische glasvezeltechnologie, bekabelingsoplossingen, alsmede toepassingen en projectmanagement voor breedbandinfrastructuren. Meer informatie is te vinden op www.draka.com

More information from: Fred Franssen, The Eurocommunications Group, tel. 030 22 88 579