Provincie Noord-Brabant



Statenleden willen via minisymposium aandacht voor het huidige Turkije en de integratie van Turkse Brabanders

Van 21 tot en met 25 mei jl. heeft een bestuurlijke delegatie van de provincie onder leiding van de Commissaris van de Koningin een werkbezoek gebracht aan Turkije. Verschillende onderwerpen die tijdens het werkbezoek aan de orde zijn gekomen, verdienen nadere uitwerking.

In de vergadering van 29 mei hebben de leden van Provinciale Staten een motie aangenomen, waarin de Commissaris van de Koningin en de bij het werkbezoek aanwezige gedeputeerde, mevrouw S.C. van Haaften, worden opgeroepen om als direct vervolg op het werkbezoek, na de zomer een Brabantbreed minisymposium te organiseren. Dit in samenwerking met de burgemeesters die ook bij het werkbezoek aanwezig waren.
Op het minisymposium zal kort verslag worden gedaan van de ervaringen van de delegatie. Daarnaast zullen ideeën worden uitgewisseld om te komen tot een aanzet van concrete projecten op korte en langere termijn.

Met het minisymposium wil Provinciale Staten de inwoners van Brabant meer inzicht geven in de stand van zaken van het huidige Turkije. Daarnaast wil zij, naast dialoog en begrip tussen bevolkingsgroepen, de verdere integratie van Turkse Brabanders bevorderen. Dat kan door het uitwerken van een vervolgtraject in samenwerking met de betrokken gemeentelijke colleges van burgemeester en wethouders en in overleg met Provinciale Staten, gemeenteraden en maatschappelijke organisaties. Onder coördinatie van de provincie zal worden afgesproken wie voor welk concreet project initiator en verantwoordelijke is.

Provinciale Staten heeft op voorhand een aantal suggesties geformuleerd op de aandachtsgebieden economie, onderwijs en zorg (zie bijlage).