European Union



---

EU-Brazilië: Commissie stelt strategisch partnerschap voor
---

Reference: IP/07/725 Date: 30/05/2007

HTML: EN FR DE DA ES NL IT SW PT FI CS ET HU LT LV MT PL SK SL BG RO

PDF: EN FR DE DA ES NL IT SW PT FI CS ET HU LT LV MT PL SK SL BG RO

DOC: EN FR DE DA ES NL IT SW PT FI CS ET HU LT LV MT PL SK SL BG RO

IP/07/725

Brussel, 30 mei 2007

EU-Brazilië: Commissie stelt strategisch partnerschap voor

De Europese Commissie stelt voor op 4 juli 2007 in Lissabon tijdens de eerste topontmoeting tussen de EU en Brazilië een strategisch partnerschap te starten met Brazilië. In een vandaag goedgekeurde mededeling vestigt de Commissie de aandacht op de groeiende rol van Brazilië in internationaal verband, de regionale invloed van het land en de sterke bilaterale banden van Brazilië met Europa, en stelt zij een aantal initiatieven voor om de betrekkingen tussen beide partijen te versterken in het kader van een strategisch partnerschap. In de mededeling worden uiteenlopende sectoren en activiteiten geïdentificeerd waarvoor geldt dat de EU belang heeft bij het versterken van de samenwerking en het ontwikkelen van een diepere dialoog met Brazilië. Ook wordt erin benadrukt dat een versterkte dialoog belangrijk is om het sluiten van een associatieovereenkomst tussen de EU en Mercosur te ondersteunen. Vooruitlopend op de topontmoeting tussen de EU en Brazilië zal de mededeling worden besproken met de lidstaten en later als input dienen voor de topontmoeting en om een bredere dialoog op gang te helpen brengen.

Voorzitter Barroso: "Brazilië is een belangrijke partner voor de EU. Wij delen niet alleen nauwe historische en culturele banden, dezelfde waarden en een sterke gehechtheid aan multilaterale instellingen, maar wij beide kunnen ook echt verschil maken bij het aanpakken van vele wereldwijde uitdagingen, zoals klimaatverandering, armoede, multilateralisme, mensenrechten en andere vraagstukken. Met het voorstel om nauwere banden aan te knopen erkennen wij dat Brazilië een "belangrijke speler" is, die toe moet treden tot de geprivilegieerde groep van strategische partners van de EU."

Commissaris Ferrero-Waldner: "Onze betrekkingen met Brazilië hebben een enorm potentieel op multilateraal, regionaal en bilateraal niveau. Een strategisch partnerschap stelt ons in staat onze samenwerking verder te ontwikkelen op belangrijke terreinen, zoals energie, maritiem vervoer en regionale ontwikkeling, en nieuwe en langdurige banden tussen onze volken op te bouwen. Ik geloof dat wij Brazilië door het openen van een dialoog kunnen motiveren voort te gaan op de weg naar verdere regionale integratie in Mercosur en Mercosur kunnen stimuleren meer openheid te tonen in de onderhandelingen."

In de mededeling "Naar een strategisch partnerschap EU-Brazilië" worden uiteenlopende gebieden en sectoren aangeduid voor nauwere samenwerking en partnerschap. Tot de prioritaire gebieden voor actie behoort ook het versterken van het multilateralisme, teneinde gezamenlijk te werken aan een effectiever VN-stelsel en het bevorderen van de mensenrechten. De Commissie stelt voor nauw samen te werken bij wereldwijde uitdagingen, zoals het bestrijden van armoede en ongelijkheid, milieuvraagstukken (met name klimaatverandering, bossen, waterbeheer en biodiversiteit), energie, het bevorderen van stabiliteit en welvaart in Latijns-Amerika. Ook moet worden samengewerkt bij de regionale integratie met Mercosur, en moet worden gestreefd naar het sluiten van een overeenkomst tussen de EU en Mercosur.

De Commissie merkt op dat Brazilië de belangrijkste markt voor de EU is in Latijns-Amerika en stelt voor specifieke bilaterale handels- en investeringsvraagstukken aan te pakken die een aanvulling vormen op de besprekingen tussen de EU en Mercosur. Ook stelt zij voor de samenwerking te verbeteren op terreinen en gebieden van wederzijds belang, zoals economische en financiële vraagstukken, informatiemaatschappij, luchtvervoer, maritiem vervoer, wetenschap en technologie, satellietnavigatie, sociale vraagstukken en regionale ontwikkeling.

Ten slotte wil de Commissie maatregelen opzetten om de volkeren dichter bij elkaar te brengen, bijvoorbeeld door het uitwisselingsprogramma voor studenten Erasmus Mundus, een culturele dialoog en een parallel met de topontmoeting te houden rondetafelconferentie voor het bedrijfsleven.

De mededeling bevat twee belangrijke aanbevelingen aan de EU-lidstaten:

* de aanbeveling om samen met Brazilië een strategisch partnerschap te starten op de topontmoeting van juli in Lissabon;
* de aanbeveling om Brazilië uit te nodigen zijn eigen ideeën te presenteren voor de reikwijdte van het strategisch partnerschap.