Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT
Gemeente Sittard-Geleen en MKB Limburg afd. Westelijke Mijnstreek EMBARGO tot 30 mei 2007, 20.00 uur

Pilot Beveiliging Industrieterreinen

Sittard-Geleen, 30 mei 2007 - De gemeente Sittard-Geleen, de politie Limburg- Zuid, het Regionaal Platform Criminaliteitsbestrijding en de besturen van de ondernemersverenigingen van de bedrijventerreinen Industriepark Noord en Krawinkel hebben vanavond een intentieovereenkomst getekend om cameratoezicht te realiseren op de twee bedrijventerreinen in de gemeente.

Dat gebeurde tijdens een informatiebijeenkomst van het MKB-stedenprogramma in Geleen. De projectgroep `beheer bedrijventerreinen/veiligheid' van het vorig najaar opgerichte MKB- stedenprogramma kon het tekenen van de intentieovereenkomst als eerste concrete resultaat van het MKB-stedenprogramma presenteren.

,,De samenwerking die nu tot stand is gekomen is wat ons betreft een schoolvoorbeeld van publiek-private samenwerking," zei wethouder Pieter Meekels (Economie) voordat hij de intentieovereenkomst ondertekende. ,,Belangen van verschillende partijen worden bij elkaar gebracht rondom concrete projecten, waarbij ook private partners niet schromen om de verantwoordelijkheid te nemen. Dat past uitstekend bij koerswijzigingen die ook het college van B&W voorstaat."

Jack Vroomen, voorzitter van de stuurgroep MKB-stedenprogramma in Sittard-Geleen, is bijzonder tevreden dat amper negen maanden na de start van het MKB-stedenprogramma al een concreet projectvoorstel klaar is. ,,Dit is een belangrijke mijlpaal voor het stedenprogramma dat wij samen met de gemeente Sittard-Geleen en de Rabobank hebben opgezet. Het is ook voor de andere werkgroepen een stimulans om door te gaan," aldus Vroomen.

Met de camerabeveiliging is een gemeentelijke investering van 250.000 euro gemoeid. Dit geld is al in 2006 gereserveerd en de raad wordt in juni gevraagd om het bedrag beschikbaar te stellen. Daarnaast zal er op basis van de regeling Aanpak Urgente Bedrijfslocaties een subsidieaanvraag voor nog eens 250.0000 euro worden ingediend en ook de ondernemers op Industriepark Noord en Krawinkel betalen mee evenredig aan het project. De komende tijd wordt nader uitgewerkt hoe de camerabeveiliging precies wordt uitgevoerd.

Er is niet zo maar voor Industriepark Noord in Sittard en voor Krawinkel in Geleen gekozen. Na een analyse van de beschikbare criminaliteitscijfers zijn deze gebieden naar voren gekomen als urgente locaties.
De pilot duurt ruim twee jaar. Als in 2010 blijkt dat er sprake is van een aantoonbare vermindering van de criminaliteit op de twee bedrijventerreinen ten opzichte van nu (min 25 H:\Mijn Documenten\Persbericht camerabeveiliging.doc

procent), dan wordt bekeken of er mogelijkheden zijn om ook elders in de regio bedrijventerreinen te beveiligen met cameratoezicht.

Overigens zal bij de revitalisering van bedrijventerrein Sluisweg in Born ook camerabeveiliging worden gerealiseerd. Hiervoor zijn de financiële middelen via Interreg- subsidie al beschikbaar.


---


Noot voor de redactie,