Gemeente Stadskanaal

In het centrum van Stadskanaal komen vier leenrolstoelen beschikbaar voor gebruikers van de invalidenparkeerplaatsen. Het college gaat akkoord met een proef van een jaar, die de toegankelijkheid van het centrum voor mensen met een beperkte mobiliteit moet vergroten. Het college stelt een bedrag van 1.000 euro beschikbaar.

Het verzoek voor het plaatsen van leenrolstoelen komt van de Cliënten Platform Stadskanaal. De loopafstanden van de invalidenparkeerplaatsen naar de winkels zijn vaak te groot om zonder hulpmiddelen te overbruggen. Vervoer van een rolstoel in een personenauto zorgt veelal voor til- en transportproblemen. Het Gehandicapten Platform Stadskanaal (GPS) heeft het advies over het aantal rolstoelen en de plaatsing ervan voorbereid.

In het kader van de Wmo is de leenrolstoel een voorbeeld van een algemene voorziening die direct beschikbaar is tegen lage kosten. De gebruiker hoeft geen specifieke aanvraag in te dienen. Bovendien voorzien de leenrolstoelen in een behoefte van een omvangrijke doelgroep. Van de rolstoelen - die alleen beschikbaar zijn tijdens de openingstijden van de winkels - kan gebruik worden gemaakt na het inwerpen van een muntstuk.

De rolstoelen worden vanaf juli 2007 een jaar gehuurd van de Stichting Handy-Car(e), die ook zorg draagt voor het onderhoud. Supermarkt De Boer en de winkeliers van de Oude Markt zijn bereid de rolstoelen in hun winkel te plaatsen. Na een jaar evalueren het GPS en de gemeente de voorziening.


* 30 mei 2007