Een traantje wegpinken bij het drama van Verdi


Het USKO neemt voorlopig afscheid van concertzaal Vredenburg

UTRECHT, 20070514 -- Voordat Muziekcentrum Vredenburg sluit voor een grootse verbouwing zal er op 30 mei 2007 een waar spektakel plaatsvinden: Het Utrechts Studenten Koor en Orkest zal onder leiding van Johan Rooze het indrukwekkende Messa da Requiem van Guiseppe Verdi uitvoeren. Het grootste studentenmuziekgezelschap van Nederland heeft al vele werken van o.a. Mozart, Beethoven, Bruckner en Poulenc uitgevoerd in Vredenburg. Voor dit concert is alles uit de kast gehaald om u op deze bijzondere avond in vervoering te brengen met één van de meest dramatische requiems, zodat de klanken in uw geheugen zullen staan tot het weerzien met het nieuwe Vredenburg.

Messa da Requiem

Messa da Requiem van Verdi i+s een dodenmis opgedragen aan Allessandro Manzoni. Oorspronkelijk begon Verdi zijn requiem als een samenwerkingsproject met elf andere componisten naar aanleiding van de dood van zijn oudere collega Gioacchino Rossini. Verdi schreef zelf voor dit project het laatste deel: het Libera me. Het project mislukte en Verdi wijdde zich aan andere composities. In 1873 overleed echter de door Verdi vereerde schrijver Alessandro Manzoni en deze gebeurtenis gaf Verdi de inspiratie zijn requiem te voltooien. Op 22 mei 1874 werd de compositie voor het eerst in Milaan opgevoerd. Er waren veel enthousiaste reacties over dit werk van Verdi en het werk stroomde binnen. Verdi reisde naar steden als Parijs, Wenen en Londen.

Er zijn in de muziekgeschiedenis vele Requiems geschreven, maar het werk van Verdi is misschien wel het meest dramatische. Het stuk is een dodenmis, in de rooms katholieke eredienst een strak ritueel op vaste teksten, dat in de loop der eeuwen zijn vorm heeft gekregen. In zijn requiem verloochent Verdi zijn afkomst als operacomponist echter niet .Het werk is qua muzikale opbouw eigenlijk een opera met de plechtigheid van een kerkdienst en de teksten zijn de vaste Latijnse requiemteksten.

In het stuk worden krachtige ritmes, sublieme melodieën en dramatische contrasten gebruikt om de sterke emoties uit te drukken.

Het koor kan schitteren in het overrompelende Dies Irae, het Tuba Mirum, waar de bazuinen het laatste oordeel aankondigen en Rex Tremendae. In het Sanctus is er een 8-stemmige dubbelfuga en het werk wordt afgesloten met een uitstervend Libera Me. Met zijn rijke orkestratie met variërende dynamiek en prachtige melodieën raakt Verdi met zijn compositie recht in het hart.

Datum: Woensdag 30 mei 2007

Aanvang: 20.15 uur

Locatie: Muziekcentrum Vredenburg
VREDENBURGPASSAGE 77, Utrecht

Programma: Messa da Requiem van Guiseppe Verdi

Solisten:
Sopraan: Elma van den Dool
Alt: Matine Straesser
Tenor: Sebastian Brouwer
Bas: Marijn Zwitserlood

Toegang: 12 euro/ 10 euro (CJP, student, 65+ kaart)
Reserveren: Muziekcentrum Vredenburg http://www.vredenburg.nl / tel: 030-2314544

Het USKO

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Utrechts Studenten Koor en Orkest opgericht door Bach-kenner Hans Brandts Buys. Op zijn initiatief ontstond de traditie om ieder jaar een groot werk van Johann Sebastiaan Bach uit te voeren: beurtelings de Hohe Messe, de Matthaus Passion en de Johannes Passion. Naast de Bachwerken voert het USKO ook tweemaal per jaar werken van andere componisten uit. Componisten die op het programma stonden zijn onder andere: Poulenc, Rossini, Brahms, Larsson, Mozart, Bruckner en van Oosten.
Tegenwoordig is het USKO het grootste studentenmuziekgezelschap van Nederland en staat het onder leiding van onze gedreven dirigent Johan Rooze.





Utrechts Studenten Koor en Orkest