Ingezonden persbericht


EMBARGO TOT WOENSDAG 30 MEI 2007 13:00 UUR

Presentatie elfde editie van de Vastgoedrapportage

Recordaantal nieuwe bedrijven in Stadsregio Arnhem Nijmegen

De Stadsregio Arnhem Nijmegen heeft het afgelopen jaar een recordaantal nieuwe bedrijven aangetrokken. Bovendien daalde voor het eerst in 10 jaar het aantal opheffingen. Op de regionale woningmarkt steeg de gemiddelde koopsom met 5,7%. Dat is de hoogste stijging in de afgelopen vijf jaar.

Dit staat in de nieuwe uitgave van De Vastgoedrapportage Stadsregio Arnhem Nijmegen (voorheen de KAN-Vastgoedrapportage), die op woensdag 30 mei aanstaande voor de elfde keer wordt gepresenteerd. De rapportage staat dit jaar in het teken van 'Beleggen in de Stadsregio Arnhem Nijmegen'. Dagvoorzitter van de bijeenkomst is tv-presentator Fons de Poel.

In De Vastgoedrapportage geven overheden en marktpartijen in de Stadsregio Arnhem Nijmegen de resultaten weer van het onderzoek naar de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt. Alle vastgoedontwikkelingen op het gebied van kantoren, winkels, woningen, bedrijfsruimten en bedrijventerreinen komen in dit rapport aan bod. De jaarlijks terugkerende presentatie trekt al jaren veel geïnteresseerden uit de vastgoedwereld. Naar verwachting kan de organisatie dit jaar rekenen op meer dan 600 gasten uit de wereld van de overheid, het bedrijfsleven en de vastgoedsector. De presentatie vindt plaats in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen.

Zeer goed jaar voor de bedrijvensector
Voor de bedrijvensector was 2006 voor de Stadsregio Arnhem Nijmegen een zeer goed jaar. Er werd een record aantal vierkante meters aan bedrijfsruimte opgenomen, maar liefst 150.545 m². Dat is het hoogste opnamecijfer sinds jaren. Ook het uitgiftecijfer van nieuwe terreinen weerspiegelt de economische opleving in 2006: deze uitgifte is ten opzichte van 2005 bijna verdubbeld. In 2006 is in de regio in totaal 28.7 hectare voor nieuwe ontwikkelingen uitgegeven.
De hoogste uitgifte (14.2 hectare) werd geregistreerd op het bedrijventerrein Bijsterhuizen (Nijmegen/Wijchen). Landelijk bedroeg de opname van bedrijfsruimten 2.792.000 vierkante meter, een stijging van 4%. Hiermee bleef de opname van bedrijfsruimten voor het vijfde achtereenvolgende jaar op het zelfde niveau.

Forse uitbreiding winkelaanbod
Na een daling in 2005 is het winkelaanbod in 2006 weer flink gestegen. Op 1 januari 2007 was het aanbod in Arnhem en Nijmegen gezamenlijk 27.096 vierkante meter. In vergelijking met een jaar eerder is dit een toename van 32%. Vooral Arnhem levert een forse bijdrage aan de toename van het winkelaanbod. Verder waren er ook belangrijke momenten, zoals de opening van het nieuwe Musiskwartier in Arnhem, waar bijna 20.000 vierkante meter aan winkelruimte in gebruik werd genomen. Landelijk was het een goed jaar voor de winkelmarkt: de opname steeg zelfs met maar liefst 45%.

De Vastgoedrapportage komt ieder jaar tot stand door de samenwerking van de partners Strijbosch Thunnissen Makelaars, Meeùs Makelaars B.V., Kadaster Directie Gelderland, de gemeenten Arnhem en Nijmegen en de Stadsregio Arnhem Nijmegen.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.devastgoedrapportage.nl. Vanaf 31 mei kunt u de pdf van de rapportage downloaden vanaf de website.

30 mei 2007



Ingezonden persbericht