De Melkweg

The Abyssinians & Ras Shiloh
Klassieke rootsreggae sinds 1968

Woensdag 30 mei ( Melkweg, Oude Zaal ( 21.00 uur ( E 16,00

Vanavond is het verleden, het heden en de toekomst van het reggaegenre in de Melkweg vertegenwoordigd. Opgericht in 1968, de periode dat reggae nog in de kinderschoenen stond, hebben de oudjes van The Abyssinnians het reggaepad geplaveid waar Ras Shiloh nu dankbaar z'n weg naar de top op bewandelt.

The Abyssinians zijn één van de zeldzame bands die de spirituele essentie van rootsreggae hebben weten te vatten. Met hemelse harmonieën, donkere melodieën en Rastafari thema's, gebracht met een diep spirituele overtuiging, zijn ze onmiskenbaar invloedrijk geweest in het definiëren en herdefiniëren van de in Jamaica ontstane muziekstroming. Met vertraagde beats en in mineur gestemde zanglijnen ging het trio eigenwijs tegen de gangbare stroom in van snelle ritmes met vrolijke melodieën die het piepjonge genre hoofdzakelijk kenmerkte. Desondanks sloeg het debuutalbum 'Santa Massagana' in als een bom. Het in de voor Rastafari heilige Ethiopische taal Amharic gezongen titelnummer 'Santa Massa Gana' geldt als één van de meest invloedrijke rastanummers ooit en leidde meteen tot een label oorlog tussen Studio One en Clinch, die beide vele versies van het nummer uitbrachten. Een andere grote hit is het veelvuldig gecoverde 'Declaration of Rights'. Na 38 jaar staan The Abyssinians nog steeds onbetwist aan de top van de rootsreggae.

Ras Shiloh is een relatief groentje vergeleken met deze oude rotten, maar timmert toch ondertussen al 10 jaar lang gestaag aan de weg die The Abyssinians al jarenlang bewandelen. De man met volgens velen de mooiste stem binnen het genre, maakt conscious reggae doorspekt met zoete melodieën drijvend op maatschappelijk bevlogen teksten. Vooral het in 1998 verschenen 'Babylon You Doom' is een klassieker, maar de laatste plaat 'From Rasta To You' is hard op weg die status te evenaren.

Met het verleden vertegenwoordigd door The Abysinnians en de toekomst stevig in handen van Ras Shiloh, zal het heden vanavond in de Melkweg ongetwijfeld geschiedenis schrijven.