Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Papier en karton (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 30 mei 2007
------

CNV Papier en karton sluit cao voor Kartonnagesector

CNV Papier en karton heeft met de kartonnagewerkgevers een principeakkoord bereikt voor een tweejarige cao. De nieuwe cao gaat in op 1 juli 2007. Volgens de nieuwe cao krijgen zo'n 5.000 werknemers in de branche een loonsverhoging van 2,75 procent op 1 juli 2007, 2,25 procent op 1 juli 2008 en nog eens 0,5 procent op 1 oktober 2008.

CNV-onderhandelaar Jelle Loosman is blij dat werkgevers eieren voor hun geld kiezen om de sector aantrekkelijker te maken voor jongeren: "Jongeren gaan naar een werkgever die vooral goede arbeidsvoorwaarden biedt. Daarom is het goed dat we overeengekomen zijn dat de vakvolwassenleeftijd wordt verlaagd van 21 naar 20 jaar." Wat betekent dat jongeren van 20 jaar en jonger, zo'n 10 procent meer loon ontvangen. Daarnaast heeft de branche een minimum aantal stageplekken vastgelegd die ze samen met ROC's wil aanbieden om jongeren kennis te laten maken met de sector.

Voor wat betreft de nieuwe arbeidstijdenwet is afgegesproken dat verruiming alleen kan in overleg met de ondernemingsraad. Loosman: " En als een bedrijf die niet heeft, mag de werkgever de arbeidstijden alleen wijzigen in overleg met de vakbonden."

Voor werknemers die te maken krijgen met arbeidsongeschiktheid is afgesproken dat werknemers die na twee jaar ziektewet blijvend arbeidsongeschikt dreigen te raken,kunnen worden bijgestaan door de bond in een gesprek met werkgever. Om zo onderling te kijken welke mogelijkheden er zijn om werkloosheid te voorkomen. Materieel gezien is afgesproken dat werknemers vanaf het derde ziektejaar nog 18 maanden een loon/uitkeringaanvulling krijgen van 10 procent.