Hulpverleningsregio Haaglanden


Brand Schipborgstraat, Den Haag

Den Haag, 30 mei 2007

Zeer grote brand in Sportcentrum

Vanmiddag rond half één is door onbekende oorzaak brand ontstaan in een Sportcentrum aan de Schipborgstraat in Den Haag. De eigenaar heeft het pand ontruimd, hierbij raakte niemand gewond.

Een bezoeker van de sportschool ontdekte nabij de sauna en de kleedruimtes de brand en melde deze bij de eigenaar. Deze heeft met een brandslang nog geprobeerd de brand te blussen maar moest door de snelle ontwikkeling van de brand zijn blusactie staken. Hierop heeft de eigenaar het gebouw ontruimd. Tien personen inclusief personeel kwamen hierdoor op straat te staan.

Bij aankomst van de brandweer was de brand via de ramen al uitslaand. Kort daarop sloegen de vlammen uit het dak en werd door de brandweer opgeschaald naar zeer grote brand met Grip één. De brand bevond zich toen nog in het gedeelte van de sauna en de kleedruimtes. Via het dak wist de brand zich te verspreiden naar het rechter kantoorgedeelte en de naastgelegen sportzaal met fitnessapparatuur.

De brand veroorzaakte veel rook. Het losstaande gebouw is gelegen op een plein met daar omheen woongebouwen. De woningen gelegen aan de Schipborgstraat hadden overlast van de rookontwikkeling. Regelmatig voerde de brandweer metingen uit. Nabij de woningen werden tijdens de brand geen gevaarlijke stoffen gemeten. Bewoners konden hierdoor in hun woningen blijven en werden geadviseerd hun ramen en deuren te sluiten.

De sauna, kleedruimtes en kantoren brandden volledig uit. De naastgelegen sportzaal heeft zware brand- en rookschade opgelopen. Een gedeelte achter de sportzaal kon nog worden bespaard doordat uiteindelijk de brand in de sportzaal kon worden geblust. Omstreeks half vier vanmiddag kon het sein brand meester worden gegeven. Na afloop zal worden bekeken of de woningen aan de Schipborgstraat door de rook nog schade hebben opgelopen. Uitvoorzorg zijn deze woningen nog gecontroleerd op CO maar werden geen waardes gemeten. Voor eventuele schade aan de woningen is Salvage ingeschakeld.

De schade aan het gebouw is aanzienlijk, een groot gedeelte kan als verloren worden beschouwd. De eventuele schade aan de woningen is nog onbekend. Het nablussen van de brand zal nog enige uren duren.