Hulpverleningsregio Haaglanden


Brand Acaciastraat, Den Haag

Den Haag, 30 mei 2007

Zwaar gewond door brand in woongebouw

Vanmiddag rond half vier is door onbekende oorzaak brand ontstaan in een woongebouw aan de Acaciastraat in Den Haag. Eén bewoner is met brandwonden en in een zorgelijke toestand vervoerd naar een ziekenhuis.

Een omstander ontdekte de brand en alarmeerde de meldkamer van de brandweer. Bij aankomst bleek het te gaan om een kamerverhuurbedrijf waarin zich nog mogelijk mensen bevonden. Na een korte eerste verkenning werd één bewoner zwaargewond aangetroffen. Hierna zijn alle kamers doorzocht en is niemand meer aangetroffen. Diverse toegangsdeuren van de verhuurde kamers moesten om toegang te krijgen worden opengebroken.

Buiten is het slachtoffer zwaargewond overgedragen aan de ambulancedienst. De man is met brandwonden en in een zorgelijke toestand vervoerd naar een ziekenhuis. De brand is vermoedelijk ontstaan in de woonkamer op de tweede verdieping en is geheel uitgebrand. De politie stelt verder een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

De schade aan het woongebouw is circa 100.000 euro.

De meeste zwaargewonden en dodelijke slachtoffers vinden in Nederland nog steeds plaats in een woning. De overheid stimuleert hierdoor bewoners het plaatsen van een rookmelder(s) in de woning. Inmiddels is het plaatsen van een rookmelder in nieuwbouwwoningen verplicht gesteld door bouwregelgeving (zie hiervoor ook www.vrom.nl). De rookmelders geven in een vrij vroeg stadium bij een brand een alarmsignaal waardoor de bewoner(s) worden gewaarschuwd en de kans om schachtoffer te worden kan hiermee aanzienlijk wordt beperkt.